Ђедовић Хандановић разговарала са новоименованим амбасадором Кипра о енергетској сарадњи

Ђедовић Хандановић разговарала са новоименованим амбасадором Кипра о енергетској сарадњи

09/11/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас у Влади Србије са новоименованим амбасадором Кипра у Србији Андреасом Фотиуом о продубљивању сарадње у области енергетике, посебно у диверсификацији извора снабдевања гасом.

Министарка је новоименованом амбасадору пожелела добродошлицу и успешан мандат у Републици Србији.

„Односи наше две земље су традиционално пријатељски и наш заједнички интерес је да оснажимо економску и енергетску сарадњу имајући у виду заинтересованост обе стране као и значајне потенцијале. Захвални смо подршци Републике Кипар на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије и наш однос према Кипру је истоветан“, рекла је она.

Ђедовић Хандановић је истакла да је приоритетни задатак Владе и Министарства рударства и енергетике да осигурају стабилно и сигурно снабдевање енергентима и што већу енергетску независност.

„У изазовним геополитичким превирањима и кризи која је погодила цео свет наш најважнији задатак јесте да обезбедимо стабилно и сигурно снабдевање енергентима и што већу енергетску независност за грађане и привреду. Влада Србије је средином ове године дефинисала приоритетна улагања до 2030. године, најпре у нове производне, преносне и дистрибутивне капацитете вредности око 15 милијарди евра којим желимо да додатно оснажимо енергетску инфраструктуру и будемо енергетски безбеднији. Завршетком изградње гасне интерконекције са Бугарском, Србија ће моћи да се повеже са гасоводима ТАП и ТАНАП док очекујемо да ћемо до краја године почети са снабдевањем гасом из Азербејџана. Такође, већ радимо на припреми документације за гасну интерконекцију са Северном Македонијом, за коју очекујемо да ће бити завршена у наредних неколико година уз подршку Европске уније. Тиме додатно унапређујемо сигурност снабдевања и стварамо могућност за потенцијално повезивање са Источномедитеранским гасоводом у чијој изградњи Кипар има велику улогу”, рекла је она.

Амбасадор Фотиу истакао да постоји велики потенцијал за сарадњу две земље у диверсификацији снабдевања гасом. Он је указао на велики значај планираног Источномедитеранског (East-Med) гасовода који треба да повеже гасне ресурсе источног Медитерана са Бугарском, Грчком а потенцијално и Србијом, преко Кипра, као и да побољша европску сигурност снабдевања гасом кроз диверсификацију извора и праваца.