Košarkaška reprezentacija kod Aleksandra Vučića

Košarkaška reprezentacija kod Aleksandra Vučića

21/09/2015 Off By

Posle razgovora sa košarkašima Premijer je novinarima saopštio da ukoliko Hrvatska ne otvori granice Srbija će uvesti kontramere koji će teže pogoditi Hrvatsku nego što su njihove mere pogodile nas


košarkaši

Info: Rnka Čičak


 

PREDSEDNIK Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, primio je danas košarkašku reprezentaciju Srbije i čestitao  na četvrtom mestu i dobroj igri. U šali je pomenuo predsednika Košarkaškog saveza, Dragana Đilasa i rekao da zna kako Đilas očekuje novčane nagrade:

– Neka Đilas ne brine, sve će biti isplaćeno još ove nedelje. Najmlađi košarkaši iz 5 beogradskih klubova dočekali su  odrasle kolege – pobednike  na ulazu u Vladu, a zatim, zajedno s njima i premijerom došli na  konferenciju za novinare.

Predsednik Košarkaškog saveza, Dragan Đilas, zahvalio je Vučiču na podršci i ove i prošle godine:

– Nisam hteo da opteretim premijera i tražim novac, jer sam znao da je para u državnoj  kasi malo. Sada kad sam čuo da će para biti, srećan sam. Zato vam najavljujem da ćemo se prijaviti za kandidacioni turnir za pripremu Olimpijade.

Pošto je otpratio sportiste, Vučić se vratio da novinarima odgovara na  ostala pitanja. Prvo je bilo ono koje se odnosilo na zahtev zaštitnika građana da  smeni ministra vojnog, Gašića. Premijer je bio zatečen:

– Rekli ste da je danas ombucman tražio da se smeni ministar Gašić. Sve ću da pročitam i veoma ću da poštujem svaki predlog. A naravno, onda ću sam doneti odluku da li sam sa tim saglasan ili ne.

Na pitanje kako će reagovati na zaustavljanje kamionskog saobraćaja prema Hrvatskoj, bio je odlučniji i konkretniji:

– To je za mene najozbiljnijie pitanje. Veoma sam iznenađen  neodgovornim ponašanjem. Ja molim hrvatske  vlasti  ne zato što smo mi slabi, a oni  jaki, molim ih kao komšije, kao članove EU, da povuku  svoje neodgovorne odluke. Ni sami ne znaju na čemu su ih zasnovali. U protivnom, mi ćemo  zbog kršenja brojnih bilateralnih i međunarodnih sporazuma biti prinuđeni  da pravnim putem tražimo zaštitu za svoju zemlju. Bićemo prinuđeni na kontramere. Ne mogu da razumem njihovu odluku, a to što te kontramere mnogo više pogađaju njihovu državu nego   što njihove mere pogađaju našu državu. Ne razumem te ljude. Četiri, pet dana se suočavaju sa talasom  migranata i svakog dana od njih dolazi ili neka neodgovorna izjava ili odluka. Mi se sa  izbeglicama suočavamo 5 meseci i nikada takve izjave nismo davali – ni o muvama ni o  čemu. A pogotovo nismo zaustavljali saobraćaj. Mi i dalje puštamo sve kamione koji dolaze iz pravca Hrvatske u Srbiju. Oni ne puštaju  ni jedan  kamion koji sa naše teritorije  ide ka Hrvatskoj. Ali, naše strpljenje, trpeljivost i tolerantnost neće doveka da  traje. Ja razumem  da su u teškoj situaciji, ali ih molim  da se uozbilje . Tražimo od EU  da upozore svoju članicu da tako ne može da se ponaša. To je ne samo antievropsko ponašanje i protiv je svih civilizacijskih normi. A do juče su govorili da oni neće da rade kao neki drugi. Mađari su bili pošteniji. Zatvorili su  saobraćaj za obe strane, pa su i oni trpeli štetu.

Da li Hrvati misle da smo impresionirani njihovom moći i snagom? Ni najmanje.<