Otvorena izložba „100 godina nacionalne vazduhoplovne industrije“

Otvorena izložba „100 godina nacionalne vazduhoplovne industrije“

06/11/2023 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović otvorio je danas izložbu „100 godina nacionalne vazduhoplovne industrije“ u galeriji „Ikar“ u Domu vazduhoplovstva u Beogradu.

Izložbu je realizovao stručni tim Muzeja vazduhoplovstva Uprave za tradiciju, standard i veterane Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane – kustosi Ivan Vujić, Nebojša Isailović i Nemanja Glišić. Izložbena postavka predstavlja istorijski tok nosećeg segmenta industrijskog poleta naše države oslikan muzejskom građom i predmetima iz fonda Muzeja vazduhoplovstva i prikazuje brojne projekte i dostignuća domaće vazduhoplovne industrije.

Prema rečima državnog sekretara Starovića, s pravom se može reći da je 20. vek – vek avijacije, koja se u kratkom vremenskom periodu razvila i promenila svet.

– Ono što je nekada bilo nezamislivo, danas je realnost i potreba savremenog čoveka. Avijacija je postala merilo razvoja jedne države i društva. Kada sagledamo sve činjenice, možemo s ponosom predstaviti naše srpsko vazduhoplovno nasleđe. Noseći segment sveobuhvatnog napretka i razvoja avijacije jeste upravo vazduhoplovna industrija, koja je tokom decenija imala ključnu ulogu u razvoju ekonomije i odbrambenih napora – rekao je državni sekretar Starović i dodao da se uprkos brojnim tehnološkim izazovima, potrebama tržišta i kompetitivnošću drugih zemalja, nacionalna avioindustrija izdvojila kao stub industrijskog razvoja naše države.

Kako je istakao, jedna smo od prvih zemalja koja je oformila vojno vazduhoplovstvo davne 1912. godine i naglasio da na tim temeljima počiva razvoj našeg celokupnog vazduhoplovstva do danas i da je 1923. godine naša zemlja krenula u razvoj jedne od najkompleksnijih i najsofisticiranijih grana industrije – proizvodnju vazduhoplova.

– Svedok sveopšteg razvoja vazduhoplovstva i dostignuća vazduhoplovne industrije danas jeste Muzej vazduhoplovstva, koji je povodom ovako važne godišnjice priredio navedenu izložbu. Brojnim predmetima, fotografijama i dokumentima iz bogatog muzejskog fonda prikazan je kontinuiran razvoj, kao i veoma bogata i duga tradicija proizvodnje vazduhoplova u našoj zemlji. Republika Srbija s ponosom može da istakne da je imala moćnu industriju koja je proizvela više hiljada aviona i da na temeljima ovakve istorije može sebi da gradi još bolju budućnost – rekao je državni sekretar Starović i proglasio izložbu „100 godina nacionalne vazduhoplovne industrije“ otvorenom.

Prisutnima se obratila i Mirjana Novaković Munišević iz Muzeja vazduhoplovstva, koja je istakla da izložba sublimira vek razvoja vazduhoplovne industrije pokazujući i dokazujući sveopšti značaj vazduhoplovstva u prošlosti, sadašnjosti i u budućnosti.

Na današnjoj svečanosti predstavljene su koverta i jubilarna marka, koja je u saradnji sa JP „Pošta Srbije“, povodom stogodišnjice vazduhoplovne industrije, objavljena u okviru specijalnog filatelističkog izdanja „Industrijsko nasleđe Srbije“. Direktor „Srbijamarke“ Adam Sofronijević uručio je državnom sekretaru Staroviću navedeno filatelističko izdanje.

Sofronijević je, pozdravljajući sve prisutne, zahvalio timu koji je organizovao izložbu „100 godina nacionalne vazduhoplovne industrije“ i dodao da takvim značajnim jubilejom retko koja država može da se ponosi.

Otvaranju izložbe prisustvovali su vršilac dužnosti sekretara Ministarstva odbrane Nebojša Nikolić, v.d. pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović, v.d. pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Izložba „100 godina nacionalne vazduhoplovne industrije“ biće otvorena do 19. februara 2024. godine.