Vršac: završeni Pedesetosmi dani berbe grožđa

Vršac: završeni Pedesetosmi dani berbe grožđa

20/09/2015 Off By

Stotine hiljada gostiju pogledalo je međunarodnu izložbu fotografije, karikature i poezije, zatim hladno oružje iz zbirke Gradskog muzeja, slike i predmete koji sećaju na Paju Jovanovića , istoriju zdravstvene kulture i prikaz istorije ovog banatskog kraja od praistorije do srednjeg veka


vrsac
Info: Ranka Čičak


TURISTIČKA organizacija Vršca položila je danas veliki ispit. Od 17. do 20 septembra prošlo je kroz ovaj grad 400 hiljada gostiju. Samo iz Rumunije je na Pedesetosmim danima berbe grožđa bilo 20.000 turista. Ostali su iz svih krajeva regiona, iz raznih zemalja Evrope, pa čak i iz Australije. Danas, na zatvaranju ove vellike fešte, bili su novinari iz cele Srbije.

Prisustvovali su karnevalu i bacanju grožđa iz aviona. Grožđe je padalo malim padobranima, a u paketićima su bile i ceduljice s brojevima poklona za one koji uhvate padobran. U neverovatnom miru, bez gužve i panike, stotine građana donosilo je svoje padobrane s grožđem u Turističku organizaciju grada i podizalo svoje poklone, koji su bili različiti. Od gajbica grožđa, paketa suvomesnatih proizvoda, slatkiša, do vaučera za letovanje.
U gradu se u nedelju, kao i prvog dana svečanost i grožđa i vina deljene besplatno kobasice i vino. Na 4 punkta veliki roštilji služili su kao samousluge. Gosti su sami birali svoju kobasicu, stavljali je na veliku žicu i pekli. Velika izložba grožđa i vina bila je otvorena u subotu i nedelju od 10 do 20 časova. Za 4 dana u Vršcu su pevali i svirali poznati gitaristi i pevači, među kojima i Riblja čorba, Marinko Rokvić i Ana Bekuta. Turistički vodići gostima su pokazali nedavno restauriranu Vršačku kulu, vodili ih kroz vinogorja i pokazivali ostale znamenitosti. Stotine hiljada gostiju pogledalo je međunarodnu izložbu fotografije, karikature i poezije, zatim hladno oružje iz zbirke Gradskog muzeja, slike i predmete koji sećaju na Paju Jovanovića , istoriju zdravstvene kulture i prikaz istorije ovog banatskog kraja od praistorije do srednjeg veka. Posetioci su mogli videt kako se uspešno leči sunčanjem na vršačkim stenama, da posete izložbu ručnih radova i vide više utakmica.
U Vršcu je u protekla četiri dana bilo više kulturnih događaja nego u celoj zemlji. Pokrovitelj manifestacije bila je opština, organizator Turistička otganizacija, a sponzora je bilo mnogo. Svi su zadovoljni i najavljuju sledeći ovakav vinski susret od 15. do 18. septembra sledeće godine. ♦