Афирмација културе људских права и права младих особа

Афирмација културе људских права и права младих особа

03/11/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов и декан Академије уметности Универзитета у Новом Саду Синиша Бокан потписали су данас Споразум о сарадњи ове две институције.

Циљ овог Споразума је успостављање дугорочне сарадње, која је усмерена на активности и програме у областима које се односе на заштиту и унапређење људских и мањинских права, развијање културе људских права, дијалога, антидискриминациону политику, као и промоцију толеранције и равноправности.

Споразумом је, између осталог, предвиђена размена знања и искустава, организација активности, догађаја у области људских и мањинских права и промовисање културе људских права међу студентима и различитим учесницима друштвеног живота.

Министар је изјавио да је потписивање Споразума значајан корак напред када је реч о развоју сарадње Министарства са образовним установама у Србији.

Неоспорно је да образовање има значајну улогу у подстицању и развоју културе људских права, рекао је Жигманов додајући да посебно млади, који студирају на Академији уметности, имају моћ да културу људских права и вредности промовишу кроз различите друштвене платформе, којима се на лак начин стиже до великог броја вршњака и грађана.

Министарство ставља своје капацитете, експертизу и партнерство на располагање образовним институцијама у жељи да заједнички развијемо добре политике и праксе када је у питању развијање културе људских права и промоција толеранције и различитости, поручио је он.

Проф. Синиша Бокан изразио је задовољство због сарадње са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог, истичући да је она добар пример како две институције могу да се повежу и афирмишу културу људских права и права младих особа.

Прва заједничка активност Министарства и Академије уметности биће обележавање Међународног дана људских права, 10. децембра у оквиру Програма „75 дана за 75 година Универзалне декларације о људским правима“. За ове потребе студенти Академије уметности из Новог Сада кроз уметнички израз приказаће основне вредности из Универзалне декларације о људским правима.