Искуства Јапана у јачању односа са дијаспором значајна за Србију

Искуства Јапана у јачању односа са дијаспором значајна за Србију

27/10/2023 Off By BERB

Фото: Душко Вукајловић

 

Министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић састао се данас са новоименованим амбасадором Јапана у Београду Акиром Имамуром.

Саговорници су се сагласили да су укупни односи Србије и Јапана добри са тенденцијом даљег унапређења, као и да је Јапан један од наших значајнијих партнера у Азији. Током састанка наглашено је да су међусобне посете највиших државних званичника двеју земаља у претходном периоду подстакли даље унапређење односа.

На састанку је посебно истакнуто све веће улагање Јапана у Србији доласком најјачих компанија које знатно утичу на јачање српске економије, развој високих технологија и повећање запослености.

Амбасадор Имамура истакао је да је Јапан спреман да понуди нашој земљи искуства из јачања односа са дијаспором, што је један од стратешких циљева на којима ради министар Милићевић.

Министар је као приоритете рада навео повратак наших људи из дијаспоре у Србију, привлачење инвеститора из дијаспоре, као и очување српског језика, културе и традиције у свим земљама где Срби живе.

Амбасадор је нагласио искуства јапанских компанија у Србији које због недостатка квалификованих стручњака размишљају да ангажују наше инжењере и раднике који су тренутно запослени у иностранству.