Афирмисати литерарно стваралаштво ученика основних школа

Афирмисати литерарно стваралаштво ученика основних школа

26/10/2023 Off By BERB

Фото: Министарство просвете

 

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић и дечији песник и писац Љубивоје Ршумовић доделили су данас на Сајму образовања и наставних средстава награде ученицима који су победили на литерарном конкурсу „Љубивоје Ршумовић на слободну тему“ Фондације РШУМ и Министарства просвете.

Министарка је честитала свим учесницима конкурса и њиховим наставницима, а посебно награђеним ђацима и истакла да је конкурс организован како би се подстакло и афирмисало литерарно стваралаштво ученика основних школа. Према њеним речима, талентовану децу треба да чује цела Србија.

Ђукић Дејановић је подсетила да је Министарство просвете подржало конкурс.

Желели смо да вама, младим ствараоцима, дамо подршку и помогнемо да ваше таленте види више људи и културна јавност. Уз све то жеља нам је да те таленте негујемо, изнедримо да таква деца буду модел другој деци, рекла је Ђукић Дејановић.

Она је навела да се у школама, не само кроз наставу предмета Српски језик, већ и кроз друге предмете, програме и активности подстичу, између осталог, машта и уметничко изражавање и промовише књижевно стваралаштво.

Подстицати љубав према читању и лепо изражавање, градити осећај за лепо и вредно и неговати истрајност и посвећеност у читању јесте један од најважнијих задатака и школе и породице. Неговање ових вредности представља основ за сва даља учења и сазнања, рекла је министарка просвете.

На овај конкурс пријавило се 2036 ученика, њих 269 је ушло у ужи, а 130 у најужи избор.

Песник Љубивоје Ршумовић рекао је да деца која стварају литературу не уче само да пишу, већ уче и како да се понашају и верују у себе.

Први задатак Фондације био је да позовемо све младе људе који су добили награде и признања у Љубиш, у моје родно место како би тамо охрабривали њихову љубав према литератури. Није најважније колико награда деца добијају, већ да после дружења понесу кући дух другарства, рекао је он.

Вредне награде и похвалнице победницима конкурса уручили су министарка просвете, књижевници Љубивоје Ршумовић и Урош Петровић.