Усвојен Закон о буџету за 2024. годину

Усвојен Закон о буџету за 2024. годину

26/10/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Гласовима већине народних посланика у Скупштини Србије данас је усвојен Закон о буџету за 2024. годину о коме се у претходна три дана расправљало у парламенту након што га је посланицима и грађанима Србије представио потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

 

Уз највиши финансијски акт државе усвојени су и предлози одлука о давању сагласности на финансијске планове Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Републичког фонда за здравствено осигурање, Фонда за социјално осигурање војних осигураника и Националне службе за запошљавање. Такође, у овом сету закона се налази још 31 законскo решењe из надлежности Министарства финансија, међу којима су Предлог закона о завршном рачуну буџета Републике Србије за 2022. годину, измене закона о јавним набавкама, измене закона о дувану и о електронском фактурисању, као и сет пореских закона и споразума важних за реализацију великих и значајних инфраструктурних пројеката у нашој земљи.

Након тродневне жучне расправе Синиша Мали оценио је да је задовољан што Србија може да рачуна на наставак развоја и следеће године, будући да су то основе на којима је пројектован буџет за 2024. годину.

Усвојени буџет за наредну годину је гаранција даљег подизања стандарда грађана и наставка политике развоја, он је наставак започетих пројеката, грађевинског и инфраструктурног препорода Србије и радује ме што нас чека још једна година у којој ниједан пројекат неће бити заустављен. Идемо даље, поручио је Мали након усвајања буџета.

Он је рекао да је Србија економски потпуно стабилна, да економија расте и да је важно што је у овим тешким, кризним годинама држава показала зрелост да одржи ту стабилност и очува не само привредни раст већ и да испуњава основну улогу државе, да буде подршка грађанима и привреди.

Буџетом за 2024. годину предвиђен је привредни раст од 3,5 одсто БДП-а, уз одржавање јавног дуга на 51,7 одсто БДП-а.

Уз максималну ликвидност са око пет милијарди евра на рачуну, запосленошћу на рекордном нивоу, ниском незапосленошћу и очекиваним наставком високог нивоа страних директних инвестиција, буџет је одлична база за следећу годину и све могуће неизвесности које она може донети, рекао је Мали.

Како је раније изјавио, буџетом је предвиђено јануарско повећање плата запосленима у јавном сектору од 10 одсто, повећање минималне зараде од 17,8 одсто, као и ново повећање пензија од 14,8 одсто.

Он је истакао и да ће са свим наведеним повећањима, просечна пензија следеће године износити 390 евра, и подсетио да је 2012. била свега 204 евра.

Са овим повећањем потпуно смо у плану да 2025. године просечна пензија буде између 430 и 450 евра, а плате око 1.000, навео је министар финансија.

Мали је рекао и да су очекивања да ће БДП у апсолутном износу ове године износити око 68 милијарди евра, а следеће године се очекује да ће износити око 75 милијарди евра, док је 600 милијарди динара издвојено за капиталне инвестиције у наредној години, што је око 6,8 одсто БДП-а.

Нови буџет доноси и предвиђена већа издвајања за пољопривреду од 118,8 милијарди динара, за здравство 544,9 милијарди динара, већа издвајања и за просвету, социјалу, културу.

Укупни приходи и примања предвиђени буџетом за 2024. годину износе 2.040,9 милијарди динара, што је за 136,9 милијарди динара, односно 7,2 одсто, више у односу на износ прихода предвиђен ребалансом буџета за ову годину.

Буџетом за 2024. годину предвиђени су укупни расходи и издаци у износу од 2.238 милијарди динара, и фискални дефицит буџета Републике од 197 милијарди динара, што је 2,2 одсто БДП и што је ниже од планираног дефицита за ову годину, који је ребалансом пројектован на 2,8 одсто БДП.