Приближавање науке и иновација најмлађима

Приближавање науке и иновација најмлађима

25/10/2023 Off By BERB

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и амбасадор Народне Републике Кине Ли Минг посетили су данас штанд Центра за промоцију науке на Сајму технике и техничких достигнућа на којем су представили програм “Директно из свемира” и истакли значај публикација изложбене поставке “Играј за човечанство! Наука за све.”

Министарка Беговић нагласила је да су на недавном Сајму технике и техничких достигнућа науку приказали на иновативан начин и додала да су желели да под мотом „Играј за човечанство! Наука за све“ покажу грађанима шта се дешава у свету науке, односно како се конкретне идеје из лабораторија претварају у нове услуге на тржишту.

Она је додала да је једна од кључних визија Министарства да приближи науку грађанима и искористи научне иновације како би унапредили квалитет живота. Према њеним речима, захваљујући партнерству са Кином, наши најмлађи и сви остали могу да виде како астронаути с кинеске свемирске станице одговарају на питања ђака о свемиру. Беговић је истакла значај овог догађаја за најмлађе генерације и целокупно друштво, како би се створиле нове генерације које ће једног дана путовати у свемир.

На Сајму технике, Министарство је са Центром за промоцију науке окупило иноваторе и врхунске научнике из различитих институција како би представили најатрактивније иновације у области биотехнологије, роботике, вештачке интелигенције и других нових технологија које мењају наш свакодневни живот. Каталог изложбене поставке „Играј за човечанство! Наука за све“ садржи описе и слике најиновативнијих техничких решења која су развијена у Србији протеклих година и изложена на сајму, рекла је Беговић.

Амбасадор Минг рекао је да су кинески астронаути у оквиру пројекта „Учионица на небу“, пружили прилику српској деци да стекну ново знање о свемиру. Он је истакао да ова активност представља подизање билатералне сарадње на виши ниво, што је у складу са недавним састанком председника Србије Александра Вучића и кинеског председника
Си Ђинпинга.

Амбасадор је истакао да је са министарком Беговић разговарао о сарадњи у области науке, иновација и технолошког развоја. Кина и Србија су чврсти пријатељи с нераскидивим пријатељством, а осим сарадње на земљи, сада започињемо сарадњу и у свемиру“, закључио је Минг.