Висина рудне ренте у нашој земљи међу вишим у свету

Висина рудне ренте у нашој земљи међу вишим у свету

25/10/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас, током расправе о буџету за 2024. годину у Народној скупштини Републике Србије, да је висина рудне ренте у нашој земљи међу вишим у свету чиме се можемо поредити са развијеним рударским земаљама као што су Јапан, Аустралија, Бразил, Русија и Индонезија између осталих.

Ђедовић Хандановић је истакла да је у првих десет месеци текуће године од накнада за рудну ренту у буџет Републике Србије уплаћено више од 15 милијарди динара што је повећање за 10 одсто у односу на првих десет месеци прошле године.

У јавности и одређеним политичким круговима се стално појављују погрешне информације о висини рудне ренте и говори да неко „извлачи“ рудна богатства радећи против интереса наше земље, указала је министарка и поручила да то није тачно и да такве изјаве углавном долазе од оних који немају довољно везе са струком и рударским позивом.

Ђедовић Хандановић је навела да висина накнаде у Републици Србији у делу метала је међу вишим у свету и регулисана је Законом о накнадама за коришћење јавних добара.

Према њеним речима, за металичне минералне сировине у примени је обрачун накнаде према приходу који обвезник остварује од искоришћених или продатих минералних сировина и износи пет одсто од прихода, или је пак обрачун нето приход од прераде када она постоји.

Министарка је нагласила да је у првих десет месеци ове године од рудне ренте у буџет Републике Србије уплаћено је 15,7 милијарди динара што је повећање од 10 одсто у односу на првих десет месеци прошле године.

Ђедовић Хандановић је истакла да је рударство сектор који предњачи у расту индустријске производње у Србији, да је његово учешће у БДП дуплирано на 2,4 одсто чему значајно доприноси пословање „Зиђин мајнинг групе“.

Такође, министарка је напоменула да је у трећем кварталу ове године остварен висок удео рударства и производње електричне енергије у расту БДП-а у износу од 17 одсто што значи да су један од најзначајнијих покретача економије Србије.

Она је додала да је та компанија променила пословни и социјални амбијент у источној Србији.

У протеклих пет година кумулативни социјални допринос компаније „Зиђин“ износи више од пет милијарди долара укључујући више од 400 милиона долара остварих од наплате пореза и накнада, односно приближно четири милијарде долара у платама и исплатама добављачима, указала је министарка.
Ђедовић Хандановић је рекла да је данас у „Зиђин мајнинг групи“ запослено више од 8.000 радника, док су се буџети Бора и Мајданпека повећали неколико пута.

Завршетком топионице у Бору, која је у септембру почела пробни рад, производња катодног бакра ће се повећати са 80.000 на 180.000 тона, чиме ћемо се сврстати у највеће произвођаче бакра у Европи, поручила је министарка.

Наши кинески партнери су до данас уложили више од 230 милиона евра за унапређење животне средине, што су грађани деценијама чекали, закључила је она.