Учешће Србије у трогодишњем пилот-програму СЕ за подршку ТВ серијама

Учешће Србије у трогодишњем пилот-програму СЕ за подршку ТВ серијама

24/10/2023 Off By BERB

Foto: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић потписала је данас Споразум између Министарства културе и Савета Европе о финансирању Пројекта „Програм подршке ТВ серијама“, изузетно значајан програм за област филма и аудио-визуелног стваралаштва, посебно у домену подршке копродукцији ТВ серија.

У име Савета Европе споразум је потписао директор Дирекција за координацију програма Савет Европе Клаус Нојкирх.

Учешћем у новом трогодишњем Пилот програму подршке копродукцијама ТВ серија (2023 – 2025), односно Пројекту „Програм подршке ТВ серијама“, продукцијске куће, уметници и филмски радници, као и други субјекти активни у пољу филма и филмске индустрије, са територије Републике Србије, добијају изузетну могућност да ојачају своје капацитете, како на националном нивоу, тако и у оквиру сарадње са регионалним и европским актерима и да реализују заједничке европске копродукционе пројекте у области филма и аудио-визуелног стваралаштва, односно ТВ серија.

Трогодишњи пилот програм подршке копродукцијама ТВ серија (2023 – 2025) део је програма Европског фонда за подршку копродукције и дистрибуције креативних кинематографских и аудио-визуелних дела „Eurimages“ Савета Европе, чија је држава чланица и Република Србија.

Програм подршке копродукцијама ТВ серија промовише европску културну сарадњу и мобилност професионалаца у области филмске културе и филмске индустрије, размену културних садржаја, развој публике и креативних индустрија и пружа домаћим продуцентским кућама могућност да остваре европска партнерства и добију значајна финансијска средства.

Овом програму је до сада приступило тринаест земаља, чланица Савета Европе и Фонда Еуримаж. Први позив у оквиру трогодишњег Пилот пројекта „Програм подршке ТВ серијама“ је у току и отворен је до 31. октобра 2023. године.
( https://coepilotseries.smapply.io )