Otvoren Sajam knjiga u Beogradu

Otvoren Sajam knjiga u Beogradu

21/10/2023 Off By BERB

Izvor/Foto: N1 Beograd

 

Na beogradskom sajmu večeras je otvoren Sajam knjiga, koji će trajati do 29. oktobra.

 

Sajam je svečano otvorio pisac i izdavač Vladislav Bajac, a slogan ovogodišnje manifestacije je „Živele knjige“.

Počasni gost ove godine je Francuska, koja će predstaviti pisce, prevodioce, izdavače, distributere iz te zemlje, kao i ličnosti koje su na različite načine povezane sa knjigom.

Osim Francuske i izdavača iz Srbije, učestvovaće izdavači iz Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, Italije, Grčke, Turske, Nemačke, Belorusije, Rusije, Kine, Indije i Egipta.

U toku Sajma nizom programa biće obeleženo 190 godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja, a godišnjice rođenja biće povod i za tribine posvećene Milošu Crnjanskom i Radoju Domanoviću.

U okviru 66. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u devet kategorija.

Sajam će za posetioce svih sajamskih dana biti otvoren od 10.00 do 21.00 čas.

Tradicionalni „Školski dan“ najavljen je za četvrtak, 26. oktobar.

Dušan Kovačević: Pisana reč je trajna i nikada neće nestati

Predsednik Odbora Sajma knjiga akademik Dušan Kovačević poručio je da će se, uprkos kataklizmičnim pričama o kraju književnosti, i ove godine pod svodovima Beogradskog sajma okupiti hiljade posetilaca svih uzrasta što znači da je pisana reč trajna i da nikada neće nestati.

Kovačević je izrazio zadovoljstvo što će se ljubitelji knjiga u oktobru sastati na istom mestu i u isto vreme kao što su činili prethodnih 65 godina, kao i zbog toga što je na ovogodišnjem Sajmu u fokusu francuska književnost – jedna od najvećih i najznačajnijih u svetu.