У Шумарицама одржан „Велики школски час“

У Шумарицама одржан „Велики школски час“

21/10/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Традиционални Велики школски час, посвећен цивилним жртвама ратног злочина, који су починиле немачке окупационе снаге 21. октобра 1941. године, одржан је данас у Крагујевцу, а венце на споменик у Шумарицама положили су бројни државни и градски званичници.

Након интонирања државне химне, венце крај Споменика стрељаним ђацима и професорима положили су председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, председник Скупштине Србије Владимир Орлићизасланик председника Републике Милорад Вељовић, председница Уставног суда Снежана Марковић, ђаци Прве крагујевачке гимназијеградоначелник Крагујевца Никола Дашић и други.

Комеморацији су присуствовали и амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад, амбасадор Аустрије Кристијан Ебнер, амбасадор Пољске Рафал Перл и амбасадор БиХ Александар Врањеш, као и представници амбасада САД, Француске, Велике Британије, Словачке, Белорусије и Казахстана.

Пошту стрељаним цивилима одали су и представници градова пријатеља и побратима Крагујевца из Румуније, Пољске, Француске, Немачке и Републике Српске.

Глумачки ансамбл Књажевско-српског театра из Крагујевца је, у режији Марка Мисираче, извео поему Дарка Цвијетића Шум Шумарице“, коју чини 20 монолога, исповести без почетка и краја, живих и мртвих, преживелих, жена, деце и немачких војника.

Двадесети монолог чине писма и поруке које су пред стрељање оставили ђаци и очеви, као и поруке из Књиге жалости у Музеју 21. октобар.

Пре Великог школског часа, крај Споменика стрељаним ђацима и професорима одржан је молебан, који је служио епископ шумадијски Јован са свештеницима Шумадијске епархије Српске православне цркве.

У знак одмазде због акције покрета отпора, у којој је убијено 10 и рањено 26 војника немачког Вермахта, стрељано је 2.796 цивила из Крагујевца.

Међу стрељанима било је и 300 ђака и професора Прве крагујевачке гимназије, који су из школских учионица одведени на стрељање у Шумарицама.

Велики школски час одржава се од 1971. Године, уз поруку мира Доста су свету једне Шумарице.