Ministar Vučević otvorio „Evropsku konferenciju CISM“

Ministar Vučević otvorio „Evropsku konferenciju CISM“

20/10/2023 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je danas „Evropsku konferenciju CISM“, čiji je ovogodišnji domaćin Delegacija Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove CISM, u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Ministar Vučević, tom prilikom, istakao je zadovoljstvo da se obrati učesnicima koje je okupila ova međunarodna konferencija u Beogradu, pre svega zbog velikih jubileja koje obeležava ta organizacija  – 75 godina od osnivanja, ali i naša Delegacija – 20 godina članstva.

– Svima čestitam veliki jubilej i verujem da ćete još mnogo toga dobrog uraditi u periodu koji je pred nama. Počastvovani smo što možemo da budemo domaćini ove konferencije, a posebno smo počastvovani što su se predstavnici oružanih snaga iz 22 evropske države okupili danas u Beogradu, u Srbiji  pod nimalo lakim međunarodnim okolnostima. I to ne govorim samo formalno, nego zaista suštinski, iskreno. Republika Srbija, kao vojno neutralna država u momentu ovih komplikovanih odnosa u svetu želi i na ovaj način da doprinese afirmaciji mira i afirmaciji viteštva – naglasio je ministar Vučević.

Želimo, rekao je ministar Vučević, da doprinesemo da se nadaleko čuje vojnički glas učesnika ove konferencije.

– I da upravo vi, kao najbolji sinovi i kćeri vaših država, svojih otadžbina, domovina, sportskim veštinama, ali i vašim ukupnim obrazovanjem i integritetom, prožeti olimpijskim duhom doprinesete razvoju prijateljstva kroz sport i miru u svetu. I ko može bolje znati značaj mira od vojnika. Ko može bolje razumeti šta predstavlja rat i kakvo je to stradanje i opasnost za sve, od onih koji su ceo svoj život posvetili odbrani i očuvanju svog naroda i svoje države. I zato se i vama obraćam, jer upravo vi najbolje znate koliko je skup i važan mir među narodima i državama. Zato se i na ovaj način, kroz vašu organizaciju i trudite i promovišete one prave vrednosti, vrednosti na kojima se zasniva verujem i ono što radimo u Republici Srbiji i na tome vam iskreno čestitam – istakao je ministar Vučević.

Srbija, istakao je ministar Vučević, zemlja je sa viteškom vojničkom i velikom sportskom tradicijom, ali i zemlja koja se trudi da uvek sve sporove rešava mirno.

– I zaista, to je simbolična poruka da u vojno neutralnoj državi, u današnjim okolnostima koji vladaju u svetu, pripadnici oružanih snaga iz 22 države doprinose razvoju prijateljstva i mira kroz sportska nadmetanja, odnosno kroz organizacioni rad. Na sve vas učesnike ove konferencije gledamo kao na prijatelje, vojnike i sportiste, kakvi su nekada u antičkoj Grčkoj doprinosili svetom primirju i u konačnici, trajnom miru. Ovde u Beogradu, želimo da ugostimo sve učesnike ove konferencije upravo vođeni vašim sloganom – „prijateljstvo kroz sport”. I uvek ćete u Srbiji i Vojsci Srbije imati prijatelje i saveznike na polju borbe za mir i prijateljstvo. Neka živi sportski duh, neka živi vaše viteško nadmetanje, dobrodošli u Srbiju – poručio je ministar Vučević proglašavajući konferenciju otvorenom.

Ministru Vučeviću, tom prilikom, potpredsednik CISM za Evropu pukovnik Dirk Švede uručio je odlikovanje „Grand officer” za zasluge, podršku i doprinos zemlje domaćina.

Pukovnik Dirk Švede, obraćajući se okupljenima, čestitao je Delegaciji Republike Srbije na organizaciji ove međunarodne konferencije i osvrnuo se na istorijat CISM, posebno naglašavajući moto ove organizacije „prijateljstvo kroz sport”.

– Taj moto CISM nije samo izazov, već je i zadatak za sve. Sve članice CISM treba da se angažuju da ispune taj zadatak najbolje što mogu i u narednim danima na nama je, okupljenima na ovoj konferenciji, da nastavimo da radimo na tome – poručio je pukovnik Švede.

Šef delegacije Republike Srbije pri CISM potpukovnik doc. dr Negovan Ivanković podsetio je da delegacija Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove ove godine obeležava 20 godina članstva, a CISM 75 godina svog postojanja.

– Neosporna je činjenica da danas, zahvaljujući olimpijskom pokretu modernog doba i programu CISM kao jedinstvene, apolitične međunarodne sportske vojne organizacije, pripadnici oružanih snaga širom sveta zajedničkim snagama doprinose jačanju odnosa prijateljstva i saradnje na međunarodnom planu, pre svega, takmičarskim nadmetanjima, na sportskim terenima – istakao je potpukovnik Ivanković poželevši svim učesnicima uspešan rad na konferenciji.

Otvaranju konferencije prisustvovali su ministar sporta Zoran Gajić, predstavnici Narodne skupštine, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije, kao i predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija.

Međunarodni savet za vojne sportove (CISM) formiran je 1948. godine u Nici (Francuska) kao jedinstvena, interdisciplinarna svetska vojna sportska organizacija i danas okuplja oružane snage 140 zemalja sveta. Republika Srbija primljena je kao njegova 127. članica 2003. godine i beleži učešće i organizaciju u približno 200 sportskih aktivnosti na kojima je osvojeno 88 odličja.