Интензивирање културне сарадње Србије и Кубе

Интензивирање културне сарадње Србије и Кубе

20/10/2023 Off By BERB

Фoто: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић и министар културе Републике Кубе Алпидиом Алонсо Грау потписали су данас у Београду Меморандум о разумевању између Народне библиотеке Србије и Националне библиотеке Кубе.

Гојковић и Алонсо Грау, који борави у званичној посети Србији, истакли да су односи Србије и Кубе засновани на међусобној подршци по важним националним питањима, полазећи од привржености обе земље вредностима слободе, самосталности и суверенитета.

Потпредседница Владе Србије је нагласила посвећеност Србије пријатељским односима са Кубом и захвалила на принципијелном поштовању међународног праву и подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије, као и ставовима Србије у међународним организацијама.

Министар културе Кубе се захвалио на топлој добродошлици и изразио солидарност Владе и народа Кубе са српским народом, додавши да Куба подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, односно да пружа подршку по питању Косова и Метохије, као и да ће наставити да следи тај пут. Он је захвалио Србији и њеним грађанима на подршци и пријатељству са Кубом у тешким временима.

Гојковић је изразила задовољство због брзе реализације узвратне посете министра културе Кубе Србији, као и чињенице да се посета одвија у време Међународног сајма књига у Београду и на дан када Куба обележава Дан културе, као део кубанске борбе за слободу и независност, а Србија ослобођење Београда у Другом светском рату.

На састанку је договорено да ће се заједно радити на унапређењу и јачању веза у области културе и успостављању интензивније сарадње сродних установа.

Том приликом, у присуству два министра културе, директор Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало и амбасадор Републике Кубе у Србији Лејд Родригес Ернест потписали су Меморандум о разумевању између Народне библиотеке Србије и Националне библиотеке Кубе, чији је циљ да се ојачају срдачни и пријатељски односи између Народне библиотеке Србије и Националне библиотеке Кубе Хосе Марти, како би размењивали искуства и знање у области библиотекарства, као и библиотечке грађе на заједничку добробит. У том оквиру, истакнуто је да се очекује интензивирање међусобних представљања, промоција књижевних дела и издавање преводне литературе Србије и Кубе.
На састанку два министра договорено је и да се у наредном периоду додатно ојача сарадња и путем потписивања других споразума, посебно у области илегалне трговине културним добрима, као и у области музејске сарадње, у првом реду између Музеја Југославије, Београд и Музеја револуције у Хавани.

Гојковић је напоменула да је Србија посвећена успостављању интензивнијих билатералних односа у области културе са Кубом, додајући да је кубанска култура препознатљива, и то пре свега кроз области музике, плеса, филма и књижевности.

Министар културе Кубе Алонсо Грау је указао да ова посета може да допринесе конкретизацији сарадње на пољу културе и истакао да жели да Србија упозна оно што је најбоље из културе Кубе, која се развија без обзира на све санкције и блокаде, као и да се кубански народ упозна са богатом српском културом и савременим стваралаштвом.

У том оквиру, посебно је истакао да је Куба заинтересована да своју јавност упозна са књижевношћу Србије и заложио се да се настави сарадња књижевног превођења српских песника.
Министар Алонсо Грау је напоменуо да је Куба спремна да угости савремене уметнике из Србије на бројним фестивалима филмске, балетске, визуелне и других облика уметности. Он је захвалио на додели престижног признања за свеукупно песничко стваралаштво кубанској књижевници Нанси Морехон, на завршној вечери 54. Међународног фестивала поезије „Смедеревска песничка јесен“, а Гојковић је честитала Морихон и истакла да је тиме одато признање за све уметнике Кубе, као и да су кубански уметници увек добродошли у Србију.

Како је наглашено, препозната је обострана опредељеност за развој сарадње у области филмског стваралаштва и договорено је организовање манифестација Дани српског филма на Куби половином јануара наредне године, као и Дани кубанског филма у Србији, као и јачање сарадње у области анимације.