Обележено 120 година Музеја града Београда

Обележено 120 година Музеја града Београда

20/10/2023 Off By BERB

Фото: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, која је добитница Признања Музеја Града Београда за допринос очувању и развоју културе, рекла је да је сарадња Министарства и Музеја у последње три године на изузетно високом нивоу, да значај Музеја премашује оквире српске престонице и да је деценијама уназад на националном и регионалном нивоу препознат као један од светионика културног живота истичући да јој је посебна част што је добитница вредног признања за допринос очувању и развоју културе.

Оно је снажан подстрек да наставимо заједно да радимо на оснаживању наше културе и њених институција, како бисмо домаћој и међународној јавности успели да у што већој мери прикажемо и приближимо културно благо које поседујемо, нагласила је Маја Гојковић.

Према њеним речима, музејску сцену Београда и Србије, па и нашу културу генерално, тешко је, готово и немогуће замислити без Музеја Града Београда између осталог и због тога што на овим просторима нема много установа културе које имају постојаност трајања дугу 120 година.

Указала је да овај Музеј читаво то време чува и излаже наше драгоцено културно наслеђе и активно учествује у стварању и неговању националног и културног идентитета.

Одолевајући бројним ратним и другим изазовима са којима су се Београд и Србија суочавали током 20. и 21. века, постао је и аутентични приповедач, који материјалним доказима казује о историји, култури и традицији наше земље, истакла је министарка. Сведочећи о развоју Београда од праисторије до савременог доба, исписао је неке од најлепших страница живота српске престонице кроз различита раздобља, напоменула је Гојковић.

Подсећајући да је основан давне 1903. године, Гојковић је рекла да је Музеј Града Београда све време рада поносно и пркосно делио судбину својих суграђана и да се, упркос хроничном вишедеценијском недостатку адекватних смештајних капацитета за све богатију ризницу, развио у музеј комплексног типа који у потпуности испуњава музеолошку и образовну улогу.
„О томе уверљиво сведочи и чињеница да Музеј поседује око 150.000 предмета, међу којима су дела великог уметничког и историјског значаја. Захваљујући и томе, ова установа заузима незаменљиву позицију у културном животу Београда и Србије и једно је од незаобилазних места доласка бројних гостију који посете наш главни град“, додала је Гојковић.

Напоменула је да се непроцењиво богатство које баштини Музеј Града Београда огледа и у бројним легатима које су славни и познати грађани Београда кроз историју поклонили или поверили „свом музеју“ на управљање, а да су посебне музејске збирке посвећене Паји Јовановићу, Иви Андрићу, Јовану Цвијићу и другим великанима овенчаних светском славом, додатно допринеле да Музеј постане један од симбола културне и уметничке сцене наше земље.

Истичући да је сарадња Министарства културе и Музеја Града Београда на изузетно високом нивоу, Гојковић је подсетила да је у последње три године, Министарство подржало већи број пројеката и програмских садржаја Музеја.

„Нарочито је била важна подршка Министарствa у ревитализацији Завичајног музеја Земуна, смештеног у чувеној Спиртиној кући, као и у делу програмских активности новог Салона Музеја, репрезентативног изложбеног простора у срцу Београда. Због значаја који Музеј неспорно има за културно наслеђе не само Београда, већ и читаве наше земље, уверена сам да ће ова установа у блиској будућности добити простор уређен и опремљен према најсавременијим музејским стандардима“, нагласила је Маја Гојковић и додала да ће нови дом у Ресавској улици, где се радови на реконструкцији и пренамени Нове војне академије приводе крају, омогућити ново поглавље у очувању вредне баштине, на радост свих поштовалаца уметности и културе.

Гојковић је рекла да је од велике важности да најзначајније институције једног народа не буду само чувари и неговатељи прошлости, већ и да све оно што је остало као непролазни траг наше културе и традиције пренесу младим генерацијама, да привуку нову публику и да је похвално што овај Музеј иде у корак с временом и што, као један од најбитнијих сегмената у културном животу главног града, наставља да развија и креира садржајне програме. Нагласила је да је само тако могуће остварити једну од кључних улога које музеји имају – да представљањем својих фондова изнова подсете колико смо као народ, држава и друштво богати и колико у том богатству можемо пронаћи смерница за бољу будућност.

„Сваки појединац и свако друштво који желе да напредују, морају да знају своје корене и своју историју. Зато је очување богатог наслеђа приоритетан задатак свих нас који се на било који начин бавимо културом. Рад Музеја Града Београда управо је добар пример како се приступа заштити културне баштине, њеној афирмацији и успешном представљању“, закључила је Маја Гојковић и директорки Јелени Медаковић, запосленима и свим Београђанима честитала 120 година постојања Музеја.

На свечаности поводом обележавања 120 година Музеја Града Београда представљања је и монографија приређена у ту част. Свечаности су, између осталих присуствовали и супруга председника Републике Србије Александра Вучића Тамара Вучић и потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић који су такође добитници признања.