Novo doba festival u šestoj epizodi „Šta nam rade“

Novo doba festival u šestoj epizodi „Šta nam rade“

18/09/2015 Off By

Ove godine od 22. do 27. septembra, Festival Novo doba čuva tradiciju bogatog programa svakog dana na drugom mestu. Blaga, umilna treperava paranoja se širi po užem gradskom jezgru, kao i zemunskim i pančevačkim odabranim kotama. Festival podrazumeva šest intenzivnih dana punih aktivnosti koje ne obuhvataju samo izložbe, koncerte i video projekcije, već i radionice, sito-štampu, instalacije, oslikavanje murala


novodoba2
Info: Press Novodoba festival


ŠTA NAM RADE, A?! Beskonačan niz napada na posledice, uzrok ne pominjemo, čekamo evoluciju, pravimo iste greške, nema civilizacijskog pomaka, nije uočljiv, čak ni u ovo doba. novo doba, najbrže doba, za sad.

Malo besposledične kolektivne paranoje. Malo neopravdanog mešanja utisaka i povoda. Malo odgovora bez pitanja. Malo nevaspitanog upiranja prstom. Sve zajedno globalni problemi u mikroskopskim intenzitetima na svakoj pojednačnoj površini kože.
Ove godine od 22. do 27. septembra, Festival Novo doba čuva tradiciju bogatog programa svakog dana na drugom mestu. Blaga, umilna treperava paranoja se širi po užem gradskom jezgru, kao i zemunskim i pančevačkim odabranim kotama. Festival podrazumeva šest intenzivnih dana punih aktivnosti koje ne obuhvataju samo izložbe, koncerte i video projekcije, već i radionice, sito-štampu, instalacije, oslikavanje murala.
Lako je izdvojiti tri velike izložbe: Bernharda Xilko (galerija Štab, 22. septembra), Moolinex i Aurélie William Levaux (Ulična galerija, 25. septembra), Vukodlaci sa severa / Subotički nesvrstani strip (CZKD, 27. septembra) i pored toga izložbe Anne Ehrlemark (Matrijaršija, 23. septembar), radio Študent (Nova Elektrika, Pančevo, 26. septembar), kao i nastupe Žoambo Žoet Workestrao, Bitlsta, Mega Denketa i mnogih drugih, ali Novo doba će ugostiti, uposliti, udružiti i upriličiti niz neformalnih i formalnih radnih i neradnih celodnevnih i noćnih aktivnosti namenjenih samim umetnicima i publici.
Posetioci iz regiona i šireg evropskog konteksta, mešaju se sa autorima, autori sa organizatorima, gosti i domaćini, psi i mačke. Nemoguće je da se predstave svi gosti, strip autori, muzičari, eksperimentatori, grafičari, distributeri, diskografi, knjižari, stripari, kolekcionari, varioci, potezači, pogurači, igrači i plesači, teoretičari i esejisti, aktivisti i agitatori, volonteri, režiseri, cirkuzanti, medijski arheolozi, sito štampari, improvizatori, deca iz naše kuće, deca iz drugih kuća, projektori, nadzirači, kamermani i fotografi, profesionalci i amateri, kuvari, gurmani, glumci i posmatrači, ekolozi, ulični artisti, muralisti, guslari, djevi, vjevi,cjevi, mcijevi, kasetari i lenhartapetari, krojači, pisci i scenaristi, biciklisti, pećinski ljudi, ljudi budućnosti, nove ere, novog doba. Novodobari. Dobri drugari i još bolje drugarice.
Uz svakodnevne radionice u autonomnom kulturnom centru Matrijaršija i veliki sajam malih izdavača u Centru za urbanu kulturu Imago, postiže se cilj festivala, a to je uvid u inovacije međunarodne scene nezavisnog, alternativnog i avangardnog stripa i srodnih umetničkih grana. Sa gostima iz Nemačke, Poljske, Švedske, Amerike, Francuske, Belgije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Makedonije, domaćim autorima, saradnju sa osobama ometenim u razvoju, decom*, publika festivala se širi, a mreža umetnika, kolektiva, izdavača postaje još jača.♦