Сарадња српских и француских компанија из сектора енергетике

Сарадња српских и француских компанија из сектора енергетике

19/10/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са амбасадором Француске у Србији Пјером Кошаром о сарадњи српских и француских енергетских предузећа, као и могућностима за даље унапређење сарадње две државе у области енергетике.

 

На састанку је разговарано о сарадњи српских и француских компанија на пројекту аутоматизације средњенапонске дистрибутивне мреже, за који је недавно потписан и уговор са компанијом „Шнајдер Електрик“, чија реализација треба да допринесе да дистрибутивни систем буде стабилнији и ефикаснији, уз смањење губитака на мрежи. Такође, успостављена је сарадња са француским компанијама и на пројектима који се тичу преносне мреже, посебно у делу дигитализације, развоја прекограничног тржишта и интеграције енергије из ОИЕ.

Министарка је истакла да су Србији неопходне нове инвестиције у енергетски сектор, како јавног тако и приватног сектора, а да је процењена вредност пројеката које је потребно реализовати у наредних десетак година око 15 милијарди евра.

„Унапрeдили смо законски оквир у области ОИЕ чиме смо омогућили да имамо и већу енергетску стабилност и нове зелене мегавате. Усвајањем трогодишњег плана подстицаја који предвиђа 1.300 мегавата соларних и ветроелектрана настојали смо да створимо предвидивост за инвеститоре и охрабримо улагања. На првим аукцијама за тржишне премије, највећим одједном спроведеним у региону, обезбедили смо око 700 MW нових капацитета из ОИЕ, а вредност ових инвестиција износи више од милијарду евра”, навела је министарка Ђедовић Хандановић.

Она је истакла да је напредак процеса реформи које су започете у ЕПС-у добар, као и да се преласком оператора система за пренос електричне енергије и за транспорт гаса у надлежност нове независне институције, Републичке комисије за енергетске мреже, унапређују услови за успешну реформу гасног сектора, у складу са правилима ЕУ.

Амбасадор Кошар је посебно нагласио интензивније контакте између енергетских компанија Србије и Француске остварене након посете делегације француског пословног удружења МЕДЕФ. Како је навео, интересовање француских компанија за сарадњу поред сектора електроенергетике, постоји и у области геотермалне енергије, топлотних пумпи, а изражена је и спремност за размену искуства на тему праведне транзиције.