Србија пример дигиталне трансформације у региону

Србија пример дигиталне трансформације у региону

19/10/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обратила се на конференцији о дигиталној транзицији Србије, заједно са генералним секретаром Организације за сарадњу и економски развој (ОЕЦД) Матијасом Корманом и шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом.

На догађају, одржаном у оквиру ширег програма „Изглед за конкурентност Западног Балкана 2024“, председница Владе истакла је да је дигитализација у њеном раду одувек била приоритет, сада са посебним фокусом на биотехнологију и вештачку интелигенцију.

Наглашавајући да Србија добија потврде ОЕЦД о напретку у овом процесу, посебно у погледу иновација, премијерка је оценила да је сарадња између Србије и ОЕЦД значајна и да се нада скоријем чланству у тој Организацији.

Наши досадашњи резултати у интегрисању технологије у владу и генералном технолошком напретку државе, по њеном мишљењу, учинили су Србију атрактивнијом за стране инвеститоре и примером дигиталне трансформације у региону.

Осврнувши се на економску ситуацију, истакнуто је да је Србија остварила импресиван раст, упркос изазовима у европској економији, са посебним нагласком на секторима грађевине и информационо-комуникационих технологија.

Премијерка је истакла да је ИКТ сектор постао најбрже растући сектор у Републици Србији и да се ове године очекује извоз ИКТ услуга од скоро четири милијарде евра, као и да смо у периоду од 2017. до 2022. године остварили највећи раст услуга у Европи, од чак 112 одсто, од чега 45 одсто представља раст извоза ИКТ услуга у 2022. години, што је више од раста било које земље Европске уније.

Учесници су дискутовали о иницијативама као што је „БИО4Кампус“, који представља напредни биотехнолошки центар, као и ангажовању Србије у области вештачке интелигенције.

Сагласили су се да је важно да се настави да се заједничким напорима подржава Србија у процесу дигиталне транзиције, имајући у виду да она ствара нове прилике за економски и научни развој земље.