Додатних 38 милиона динара за развојне пројекте у локалним самоуправама

Додатних 38 милиона динара за развојне пројекте у локалним самоуправама

18/10/2023 Off By BERB

Фото: Милош Перић

 

Министар без портфеља задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек изјавио је данас да је у потпуности заокружен Програм регионалног раста и развоја за ову годину, чиме су Влада Србије и Kабинет министра доделили укупно 325 милиона динара локалним самоуправама.

Ђерлек је, на конференцији за медије у Влади Србије, нагласио да је управо додељен 21 уговор о суфинансирању развојних докумената, од укупно 78 пројеката које реализује Кабинет министра без портфеља задужен за равномерни регионални развој.

Министар је објаснио да је циљ био да се реализује приближно 80 пројеката широм Србије и данас смо достигли тај број који ће бити и већи будући да смо успели штедњом и ребалансом буџета да обезбедимо додатних 38 милиона динара, након чега смо расписали нови јавни позив који је у току.

Ђерлек је, приликом доделе уговора у оквиру овог програма, позвао све све представнике локалних самоуправа да аплицирају на нови јавни позив како би суфинансирали додатне развојне пројекте широм Србије.

Министар Ђерлек је нагласио да је данас у потпуности заокружен Програм регионалног раста и развоја чиме су Влада Србије и Kабинет доделили укупно 325 милиона за развојне пројекте, плус ових 38 милиона динара који су обезбеђени ребалансом – истакао је Ђерлек.

Програм подстицања регионалног раста, како је министар нагласио, има за циљ побољшање инфраструктуре, улагање у индустријске и пословне зоне, подршку предузетницима особама са инвалидитетом, али и женским и младим предузетницима и ускоро се планира додела 80 грантова, бесповратних средстава у износу од 250.000 динара домаћим предузетницима, истакао је министар.

Ђерлек је навео да је данас стопа фертилитета у Србији 1,63 одсто, што је велики искорак у односу на пређашње стање од 1,5 и додао да ово нас чини лидерима у региону, а тежимо да идемо на више од 2,1 одсто што нам обезбеђује популациони раст, јер је демографија основна компонента раста и развоја, закључио је Ђерлек.

Министар је указао да је држава успела да једном развојно оријентисаном политиком заустави тренд раста разлика између и унутар наших региона, захваљујући циљаним улагањима и одговорној политици председника Републике Александра Вучића и Владе Србије.