Европски дан борбе против трговине људима

Европски дан борбе против трговине људима

18/10/2023 Off By BERB

На данашњи дан када се обележава Европски дан против трговине људима, Црвени крст Србије жели да скрене пажњу јавности да жртва може бити свако, да су некада недовољно јасни сигнали који могу да нас увуку у ланац трговине људима и да је уз сексуално искоришћавање, радна експлоатација један од облика трговине људима који је неопходно издвојити и упозорити све који су у потреби за послом и зарадом, а без довољно знања о условима запошљавања да обрате пажњу на конкурсе, фирме којима шаљу своје биографије, информације које дају и код кога одлазе на разговор.

У нашој земљи као најрањивија група препознају се девојчице и жене млађе узрасне доби.

Основни и најважнији начин деловања Црвеног крста јесте превенција у настојању да се спречи увлачење људи у ланац трговине људима. То подразумева едукацију појединаца и група да препознају проблем, његове појавне облике и разнолике начине увлачења људи у ланац трговине људима.

Уз то, програм едукације је усмерен на развијање вештина, способности и умећа за супротстављање тој појави и начина адекватног реаговања у циљу заштите особа у ризику.

Имајући тај циљ пред собом, у петак 20. октобра одржаћемо једну у низу обука за студенте релевантних факултета који ће у свом будућем раду бити у ситуацији да одговоре на изазов овог проблема. Овога пута то ће бити студенти Факултета политичких наука. Њих 50 ће у Црвеном крсту Србије у петак у 15х бити едуковани о трговини људима, потреби благовремене идентификације особа у ризику у циљу сензибилизације за свој будући рад.
Годишње Црвени крст Србије информативним радионицама и предавањим обухвати 30.000 деце и младих пружајући им основне информације о потреби заштите и мерама опрза од трговине људима.

Трговина људима као облик модерног ропства је злоупотреба људских бића и повреда њихових основних људских права ради стицања материјалне користи. Жртве трговине људима су особе које су у друштву најрањивије. Готово по правилу потичу из средина у којима су њихова права, и пре укључивања у ланац трговине људима, била угрожена сиромаштвом и нефункционалном породицом.

Општа неиформисаност о постојању проблема, његовој сложености, ризику, опасности и последицама које собом носи чини да потенцијалне жртве лакше бивају манипулисане као и да изостаје адекватан одговор друштва у циљу њихове заштите.

Чињеница да свако може бити угрожен, али да сви можемо учинити корак ка смањењу и елиминисању овог друштвеног зла, водиља је у раду сарадника и волонтера Црвеног крста широм Србије.