Српска привреда освојила највеће тржиште на свету

Српска привреда освојила највеће тржиште на свету

18/10/2023 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић/МУСТ

 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић након потписивања Споразума о слободној трговини између Србије и Kине са кинеским министром трговине Ванг Вентаом, истакао је да је потписивањем Споразума о слободној трговини српска привреда освојила је највеће тржиште на свету, а његова примена омогућиће нове инвестиције у Србију, као и нова радна места, веће плате и пензије нашим грађанима.

Kада Споразум о слободној трговини са Кином ступи на снагу, надамо се да ће то бити и пре јуна, велики број пољопривредних произвођача, пре свега они који се баве воћем, моћи ће своје производе да извозе у Кину без царина. Споразум није важан само за пољопривреднике и њихове производе, већ и за друге делове српске привреде. Споразумом смо обухватили и велики број производа из машинске индустрије, попут гвожђа и челика, али и производе из фармацеутске индустрије, истакао је Момировић.

Министар је нагласио да ће бенефите овог споразума осетити и произвођачи вина, којима ће се у наредних пет година либерализовати промет и додао да су „царине сада 42 одсто и да ће сваке године оне падати за по 20 одсто, а за пет година ће износити нула, па ће на тај начин српски привредници бити у огромној предности у односу на остале европске произвођаче.

Овај споразум ће омогућити да се шансе Србије упетоструче, да имамо још више инвеститора и овом приликом позивам наше пословне људе да препознају шансу и инвестирају на ово тржиште, јер ми већ видимо интересовање кинеских привредника. Ово је историјска шанса за наше привреднике и зато је важно препознати је како би наш извоз премашио две милијарде евра и како би у Србију дошло још квалитетних кинеских компанија, рекао је Момировић.

Он је додао да се на овом споразуму радило шест месеци и да је испреговаран у рекордном року. Споразум о слободној трговини има 93 члана, шест поглавља и укупно осам радних група радило је на овом заједничком пројекту Владе Србије и Министарства трговине Републике Србије.

У присуству председника Србије Александра Вучића и председника НР Кине Си Ђинпинга у Пекингу су потписана четири споразума од којих је најважнији Споразум о слободној трговини између Србије и Kине који ће обухватити 10.412 српских тарифних позиција односно прозвода и 8.930 са кинеске стране.