Србија подржала Пекиншку иницијативу о међународној сарадњи у дигиталној економији

Србија подржала Пекиншку иницијативу о међународној сарадњи у дигиталној економији

18/10/2023 Off By BERB

Foto: mit.gov.rs

 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић у току посете Пекингу, је у оквиру Трећег форума Појас и пут учествовао на форуму високог нивоа o дигиталној економији где је Србија јасно подржала Пекиншку иницијативу о међународној сарадњи у дигиталној економији.

У Пекингу, почиње ново поглавље за даљи развој дигиталне економије. Захваљујући визионарској идеји председнице Владе Републике Србије, Ане Брнабић, наша земља је постала регионални лидер у ИКТ-у, са великим амбицијама, што нам даје кредибилитет да верујемо да можемо да будемо партнери вашој земљи као једној од највећиx светскиx гигантa у овој области. За само шест година, Република Србија је доживела дигиталну трансформацију. Светска банка нас сврстава на високо 4. место у Европи у области дигиталне трансформације, а према последњем издању Глобалног извештаја Уједињених нација, који прати развој еУправе, Србија је међу 10 земаља у свету које су највише напредовали у овој области, изјавио је Јовановић.

Он је рекао да Србија континуирано улаже у дигиталну и иновациону инфраструктуру, у стартап и иновациону заједницу, повољно пословно окружење које стимулише развој ИКТ сектора, у развој вештачке интелигенције, све са циљем да постане један од лидера 4. индустријске револуције.

Република Србија са Народном Републиком Кином негује односе пуне поштовања који су основни постулат за изузетно јаке политичке, економске и културне везе наших народа, у чему су кључну улогу имали изузетни политички и пријатељски односи председника Народне Републике Кине и Републике Србије, Сија Ђинпинга и Александра Вучића, истакао је Јовановић и додао да сусрети наше две делегације и државни споразуми који су потписани, додатно потврђују државну политику Републике Србије која има јасно трасиран пут ка даљем оснаживању свеобухватног стратешког партнерства и челичног пријатељства наша два народа.