Потписан Споразум о слободној трговини са НР Кином

Потписан Споразум о слободној трговини са НР Кином

17/10/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

У присуству председника Републике Србије Александра Вучића и председника НР Кине Си Ђинпинга, данас су у Пекингу потписана четири документа, од којих је најважнији Споразум о слободној трговини између Србије и НР Кине, који ће обухватити 10.412 српских производа и 8.930 кинеских.

Споразум о слободној трговини између две земље потписали су министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић и министар трговине НР Кине Ванг Вентао.

Такође, потписани су и Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике, Меморандум о заједничком унапређењу индустријске и инвестиционе сарадње Србије и НР Кине, као и средњорочни акциони план о заједничкој изградњи иницијативе „Појас и пут” између Владе НР Кине и Владе Републике Србије.

Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике потписали су потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали и председавајући Националној комисији за реформу и развој Џенг Шанђие.

Састанку председника Србије и Кине и потписивању ових докумената, поред Синише Малог и Томислава Момировића, присуствовали су и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, као и амбасадорка Србије у НР Кини Маја Стефановић.