Даљи развој оптичке инфраструктуре у руралним пределима Србије

Даљи развој оптичке инфраструктуре у руралним пределима Србије

17/10/2023 Off By BERB

Foto: Huawei arhiva

 

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије, Михаило Јовановић у току посете Пекингу, у оквиру Трећег форума Појас и пут састао се са представницима компаније Huawei и њеним потпредседником Јефом Вангом.

На састанку са представницима компаније Huawei говорило се о унапређењу сарадње ове компаније и Владе Републике Србије, а посебан нагласак је стављен на даљи развој оптичке инфраструктуре у руралним пределима Републике Србије.

Република Србија је по степену развоја оптичке покривености једна од лидера у Југоисточној Европи. Преко 75 одсто домаћинстава има приступ брзом интернету, а Министарство информисања и телекомуникација покренуло је пројекат који има за циљ и да преосталих 25 одсто домаћинстава која се налазе у најруралнијим деловима Србије до краја 2025. године добије приступ брзом и поузданом интернету, рекао је Јовановић.

Министар информисања и телекомуникација је такође истакао и то да Србија данас може да се похвали да је земља ИКТ-а, да последњих шест година активно ради на дигитализацији јавне управе, развоју инфраструктуре, успостављању Државног дата центра и Националне платформе за вештачку интелигенцију са суперкомпјутером.

У Пекингу су и три наша најбоља студента програма ”Семе за будућност” компаније Huawei који ће током наредних десет дана боравити у Пекингу и Шенжену.

Студенти ће имати прилику да размене знања са кинеским стручњацима који раде у истраживачким и развојним центрима, као и другим секторима компаније Huawei.

Том приликом министар Јовановић је студентима уручио сертификате и пожелео им да своја знања и даље наставе да унапређују и проширују.

Делегација Републике Србије, коју предводи председник Александар Вучић, борави у посети Народној Републици Кини у оквиру иницијативе Појас и пут. Током посете потписује се низ споразума о сарадњи, слободној трговини, инфраструктури који ће омогућити даље унапређење традиционално добрих односа двеју држава.