Потписан меморандум о сарадњи на унапређењу менталног здравља младих

Потписан меморандум о сарадњи на унапређењу менталног здравља младих

16/10/2023 Off By BERB

Foto: UNICEF

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов рекао је данас, уочи потписивања Меморандума шест министарстава у циљу подршке менталном здрављу адолесцената и младих у Србији, да је ментално здравље универзално, људско право и припада сваком људском бићу без разлике, самим чином рођења.

Ово право је, рекао је министар Жигманов, препознато и у нашем Уставу и у Међународном пакту о економским, социјалним и културним правима, недавно ратификованом у Скупштини Републике Србије. Министар је додао да ментално здравље није до скоро схватано као људско право, али сада смо на добром путу да такав став променимо.

Министар је нагласио да, када је угрожено ментално здравље, питање је тренутка када ће бити доведено у питање потпуно уживање било ког другог права, па пример телесног здравља или образовања или било ког другог права, јер без менталног благостања не могу се уживати друга права у својој пуноћи. Опет, додао је он, ако обезбедимо да се ментално здравље, као људско право, ужива у потпуности, онда смо створили основу да се и друга права уживају без сметњи са становишта менталног здравља, рекао је министар и подвукао да је потписивањем Меморандума направљен прави корак ка перцепцији менталног здравља као људског права, а то значи да стварамо услове за његово пуно уживање, а не само као реакцију на угроженост.

Поред тога што стварамо такав оквир, рекао је министар, морамо бити свесни негативних друштвених појава које су повезане са угроженошћу менталног здравља. На првом месту то је стигматизација, предрасуде и дискриминација.

Министар је додао да је Министарство, у оквиру Програма 75 дана за 75 година Универзалне декларације о људским правима“ већ реализовало, а има и планиране активности које се односе на ментално здравље.

У том смислу, рекао је, стављамо све своје капацитет, експертизу и партнерства на располагање у жељи да заједнички развијемо добре политике и мере и да заједнички победимо стигму која се везује за ментално здравље, тако да право на ментално здравље буде схватано као право на психичко благостање, а не као проблем.

Меморандум су, поред министра Жигманова, потписале министарке здравља и просвете, Даница Грујичић и Славица Ђукић Дејановић, као и представници Министарства туризма и омладине, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства за демографију и бригу о породици. Потписивање је уприличено у оквиру Друге Међународне конференције „Подршка менталном здрављу и психо-социјалном благостању младих у Србији“ у организацији УНИЦЕФ Србија.

Министарка здравља Даница Грујичић је истакла да је Меморандум важан из једног кључног разлога: да нас упозори да се не затварамо у своје струке, већ да се отварамо једни према другима и заједно наступамо као подршка и упориште нашој деци.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић је поручила да је учење деце на који начин да негују ментално здравље сада битније него икада и да су неопходне едукација професора, родитеља и деце, и то на начин који свакоме од њих одговара.

Представници других министарстава нагласили су да у потпуности стављају капацитете на располагање у циљу подршке менталном здрављу младих. Учесници конференције из међународних организација, амбасада, института и других организација, као и представници младих такође су говорили о важности бриге о менталном здрављу и успостављању међусобног поверења између младих и институција система.