Омаж Милени Дравић у Музеју кинотеке

Омаж Милени Дравић у Музеју кинотеке

14/10/2023 Off By BERB

У знак сећања на једну од највећих и највољенијих српских глумица Милену Дравић (5. октобар 1940. – 14. октобар 2018.) Југословенска кинотека је приредила својеврсни маратон са пет њених филмова, који ће бити приказани 14. октобра у Музеју кинотеке у Косовској улици, а улаз на пројекције је бесплатан.

Од поднева до вечери низаће се филмови у којима је играла дива српског и југословенског глумишта. Програм отвара „Прекобројна“ (1962) Бранка Бауера, која јој је донела прву Златну арену на фестивалу у Пули. Ту су и „Посебан третман“ (1980) Горана Паскаљевића, за који је награђена на фестивалу у Кану, као и контроверзни „WR – Мистерије организма“ (1971) Душана Макавејева.

Милена Дравић је подједнако пленила у драмским и комичним ролама, па су на репертоару и две комедије – „Није лако с мушкарцима“ (1985) Михаила Вукобратовића и „Шпијун на штиклама“ (1988) Милана Јелића.

Овим се обележава пет година од њене смрти, али је Милена Дравић и иначе врло присутна у различитим програмима Кинотеке, што је и очекивано имајући у виду да је у дугој и плодној каријери на филму и телевизији остварила чак 162 улоге.

Поред тога, Легат Милене Дравић је део сталне поставке Југословенске кинотеке „Наш музеј филма“ у Узун Мирковој улици, где су изложене њене Затне арене и друге награде, као и лични предмети. Међу експонатима је и свилена хаљина коју је носила на фестивалу у Кану.