Поузданије грејање и здравија животна средина за Мајданпек

Поузданије грејање и здравија животна средина за Мајданпек

13/10/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић обишла је данас радове на изградњи нове топлане на биомасу у Мајданпеку, четврте у Србији која ће бити изграђена у сарадњи са немачком развојном банком KfW.

„Укупна вредност инвестиције је 5,5 милиона евра, а изградњом нове топлане грађани Мајданпека добиће не само сигурно и квалитетно грејање, него и чистији ваздух и здравију животну средину, јер ће се у потпуности избацити мазут из употребе у систему даљинског грејања. Емисије сумпор-диоксида биће у потпуности елиминисане, а емисије угљен-диоксида биће смањене 93 одсто. Очекујемо да прве количине топлотне енергије из ове топлане буду испоручене већ до краја ове грејне сезоне, јер је план да топлана буде завршена у фебруару”, рекла је министарка након обиласка градилишта заједно са амбасадорком Савезне Републике Немачке Анке Конрад, амбасадором Швајцарске Конфедерације Урсом Шмидом и председником општине Мајданпек Драганом Поповићем.

Она је захвалила немачкој Влади и немачкој развојној банци KfW на подршци Министарству на пројекту „Подстицање развоја обновљиве енергије – развој тржишта биомасе у Србији“ укупне вредности 26,75 милиона евра, као и Швајцарској Конфедерацији која је као донатор подржала пројекте изградње топлана на биомасу.

„Договорили смо се да наставимо са градњом топлана на биомасу кроз нови програм вредан 32 милиона евра. До сада су три топлане потврдиле заинтересованост – Пријепоље, Нови Пазар, Ниш – а очекујемо да још некoлико градова буде обухваћенo овим програмом”, навела је министарка и додала да је KfW банка партнер Министарства и на другим важним пројектима у енергетском сектору.

Она је нагласила да је поред инвестиција у градњу нових топлана и енергетску санацију јавних објеката, држава обезбедила субвенције и за грађане који желе да унапреде енергетску ефикасност у својим у домовима, које могу покрити и до 65 одсто трошкова улагања.

„Више од 200 домаћинстава у Мајданпеку je до сада добило субвенције за енергетску санацију, а у току је јавни позив на који грађани могу да се пријаве за субвенције за мере енергетске ефикасности. За ту намену су Министарство и општина обезбедили 20 милиона динара, што је двоструко више новца него на претходном јавном позиву. Све те веће и мање појединачне инвестиције приближиће нас и као државу у остваривању наших циљева – да будемо енергетски независни и да успешно спроведемо транзицију ка чистим изворима енергије”, навела је министарка.

Амбасадорка Савезне Републикие Немачке у Србији Анке Конрад истакла је да је од 2001. године Немачка обезбедила скоро 1,5 милијарди евра за развој енергетског сектора у Србији. “Наставићемо да подржавамо Србију у трансформацији енергетског сектора, а нарочито при преласку са фосилних горива на обновљиве изворе енергије, уз јачање енергетске независности и отпорности”, рекла је Конрад. Она је додала да је у програмима који се односе на модернизацију система даљинског грејања које подржава Немачка до сада учествовало више од 20 општина у Србији, са око 250.000 становника.

Амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид рекао је да је у декарбонизацију сектора даљинског грејања та држава уложила пет милиона евра у оквиру пројеката у којима су замењени котлови на фосилна горива котловима на биомасу. “Драго нам је што можемо да кажемо да су радови у Прибоју, Малом Зворнику, Новом Пазару већ успешно завршени, а пројекат у Мајданпеку подржали смо са више од 900.000 евра донације. Овај пројекат ће омогућити грађанима Мајданпека да имају користи од одрживог, ефикасног и поузданог снабдевања енергентима и обезбедити економски стабилан рад система даљинског грејања”, рекао је Шмид.

Изградња нове топлане изузетно је значајна за грађане Мајданпека јер ће нових 300 домаћинстава добити приступ даљинском грејању, рекао је председник општине Мајданпек Драган Поповић. Он је додао да радови теку жељеном динамиком и да ће изградњом ове топлане бити решен проблем грејања у овој општини.