Угроженост српског културног и верског наслеђа на Космету

Угроженост српског културног и верског наслеђа на Космету

13/10/2023 Off By BERB

Поводом писања портала koha.net, који је 12. октобра објавио текст о, како су навели „неовлашћеним интервенцијама у манастиру Бањска“, Министарство културе истиче да је у склопу бруталне кампање прогона српског народа на Косову и Метохији све учесталије на мети српско културно и верско наслеђе.

 

Лажна брига за српску баштину доживљава нови врхунац у покушају Приштине да безобзирно и лицемерно верско наслеђе Српске православне цркве стави под своју контролу, у намери да га присвоји.

Такозвана косовска власт не само да демонстрира небригу о српском културном наслеђу, већ и отворену нетрпељивост према тој баштини, будући да од албанског погрома над Србима 2004. године нису ништа предузели на обнови више од 50 уништених српских цркава, манастира и споменика културе. Неки су и данас у рушевинама, неки не постоје, а већина је, као црква Богородице Љевишке у Призрену, и дан данас без струје, са зидним сликама под наслагама чађи која је настала када су екстремисти с предумишљајем палили гуме у овом споменику културе.

Стога, јасно је да, по ко зна који пут, дволична забринутост Приштине за српско културно наслеђе представља само лоше прикривање чињенице да су они сами виновници непрекидног насиља над културном баштином.

Без обзира на очигледно преношење кампање лажи и дезинформација на терен заштите непокретног културног наслеђа, Република Србија ће путем надлежних органа и установа наставити да посвећено чува и обнавља све српске светиње диљем Косова и Метохије, као што то чини на целој територији Републике Србије.