Значајан простор за додатно унапређење односа Србије и Финске

Значајан простор за додатно унапређење односа Србије и Финске

13/10/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са новоименованим амбасадором Републике Финске у Србији Никласом Линдквистом.

Председница Владе оценила је да су односи две земље добри, али да постоји значајан простор за њихово додатно унапређење, нарочито када је у питању размена посета на високом нивоу.

Имајући у виду да Финска веома успешно подржава високотехнолошке компаније, иновације и поседује добро развијен стартап екосистем, саговорници су се сагласили да ће фокус сарадње бити најпре на повећању размене услуга, образовању, дигитализацији и у области развоја вештачке интелигенције, где Србија остварује веома добре резултате.

Амбасадор Линдквист исказао интересовање за интензивирањем посета како на високом тако и на радном нивоу, посебно имајући у виду да трговинска размена између наших земаља расте стабилно и у континуитету, као и да постоји простор за унапређење. Информисао да је његова жеља успостављање директне линије између наших главних градова, што ће бити изузетан подстрек за продубљивање привредне сарадње.

Председница Владе информисала је финског амбасадора о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, која је веома тешка, те подвукла велику забринутост када је у питању безбедност српског и неалбанског становништва у јужној српској покрајини.