Потписани колективни уговори са „Електродистрибуцијом Србије” и „Транснафтом”

Потписани колективни уговори са „Електродистрибуцијом Србије” и „Транснафтом”

12/10/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић потписала је данас колективнe уговорe са предузећима „Транснафта” и „Електродистрибуција Србије”, која укупно имају близу 9.000 запослених.

Министарка је нагласила да је ово први пут да након издвајања из ЕПС-а, „Електродистрибуција Србије“ добије свој колективни уговор који се односи само на запослене у овом предузећу.

„При изради колективног уговора узете су у обзир све специфичности претежне делатности у „Електродистрибуција Србије“ и његове организационе структуре како би се детаљније дефинисале права, обавезе и одговорности запослених, а посебна пажња посвећена је безбедности и здрављу на раду. Потписивање трогодишњег колективног уговора значиће додатну сигурност за више од 8.700 запослених, као и јаснија правила за рад синдиката у овом предузећу”, рекла је Хандановић Ђедовић.

У „Транснафти“ која има око 170 запослених, изменом Колективног уговора омогућава се формирање ватрогасне јединице у складу са прописима Министарства унутрашњих послова, чиме ће се обезбедити висок ниво заштите складишних капацитета од пожара.

„Ово предузеће складишти више од 120.000 метара кубних нафте и нафтних деривата и подизање нивоа заштите од пожара доприноси већој сигурности снабдевања тржишта”, навела је министарка.