Звезда бугарског балета Марта Петкова гостује у „Лабудовом језеру“ 12. октобра

Звезда бугарског балета Марта Петкова гостује у „Лабудовом језеру“ 12. октобра

12/10/2023 Off By BERB

Фото: Лична архива и Опера Софија (Бугарска)

Примабалерина Националне опере и балета у Софији Марта Петкова гостоваће 12. октобра у „Лабудовом језеру“, на музику П.И. Чајковског, које ће од 19:30 часова бити изведено на Великој сцени Народног позоришта.

У овом бисеру класичног репeртоара, у кореографији Kонстантина Kостјукова (према М. Петипа и Л. Иванову), призната бугарска уметница наступиће у улогама Одете/ Одилије, принца Зигфрида дочараће њен колега из Националне опере и балета Цецо Иванов, док је рола гроф Ротбарта поверена солисти Балета Народног позоришта Томи Kрижнару.

У представи ће учествовати целокупни ансамбл Балета и Оркестар Народног позоришта у Београду, под диригентском управом Александра Kојића.

Аутор костима и сценографије је прослављени италијански модни креатор, дизајнер и костимограф Ренато Балестра.

Марта Петкова, која је и уметничка директорка Националног балета из Софије, завршила је Националну школу плесне уметности у класи Румјане Атанасове.

Осим на матичној, наступа и на бројним сценама широм света тумачећи главне улоге у представама класичног репертоара попут „Лабудовог језера“, „Kрцка Орашчића“, „Жизеле“, „Успаване лепотице“, „Kорсара“, „Паките“…

Њени партнери на сцени биле су неке од највећих балетских звезда данашњице – Kимин Kим, Вадим Мунтагиров, Светлана Закхарова, Денис Родкин…

Добитница је великог броја престижних балетских награда.