Успешно реализован пројекат летњих кампова за младе из дијаспоре и региона

Успешно реализован пројекат летњих кампова за младе из дијаспоре и региона

08/10/2023 Off By BERB

Фото: Душко Вукајловић

 

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић је, у присуству градоначелнице Сремске Митровице Светлане Миловановић, представио резултате пројекта летњих кампова за младе из дијаспоре и региона, који су током претходна три месеца одржани широм Србије.

Милићевић је истакао да је овај пројекат у целини је финансирао Кабинет министра без портфеља, а организацију су спровеле локалне самоуправе тако да смо током лета имали укупно 22 кампа у градовима и општинама широм Србије.
Министар је нагласио да је кроз ове кампове прошло 5.000 деце и младих из региона и дијаспоре и додао да је идеја била да овим програмом радимо на очувању српског културног, етничког и верског идентитета код младих из дијаспоре и региона, као и да подстакнемо младе из дијаспоре на повратак у матицу кроз афирмацију и презентацију потенцијала Србије.
Према његовојоцени, сада када су ови кампови завршени, сигуран сам да смо у потпуности остварили идеју и циљ програма.
Милићевић је нагласио да су кампови организовани на три тематске целине: научно-образовани и еколошки кампови, спортски кампови и кампови културно-уметничких друштава.

Министар је поручио да млади, који су у њима учествовали нису се уско бавили само овим темама и нагласио да је суштина била да упознају културно-историјску баштину општине и града у којој се налазе, али наравно и да упознају своју традицију, да усаврше знање срспког језика и да стекну нове пријатеље који живе на различитим крајевима света али са којима деле исто порекло и идентитет.

Све трошкове боравка и путовања младих из дијаспоре сносила је Влада Србије, преко Кабинета на чијем сам челу, прецизирао је министар Милићевић.

Кампови су организовани и одржани у следећим локалним самоуправама: Сремска Митровица, Зрењанин, Пожаревац, Крушевац, Рашка, Сјеница, Тутин, Бољевац, Велико Градиште, Књажевац, Гаџин Хан, Алексинац, Сурдулица, Јагодина, Соко Бања, Горњи Милановац, Лапово, Аранђеловац, Косјерић и Осечина. У овим камповима је учествовало више од 5.000 младих, а они су дошли из Мађарске, Румуније, Аустрије, Француске, Немачке, Италије, Републике Српске, Федерације БиХ, Северне Македоније, Хрватске, Словеније, Турске, Црне Горе и Бугарске,
Велики завршни камп на коме ће учествовати више од 200 младих спортиста из региона и дијаспоре биће одрђан почетком новембра на Сребреном језеру.