Континуирана подршка ЕУ програмима инклузије Рома у Србији

Континуирана подршка ЕУ програмима инклузије Рома у Србији

07/10/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић састали су се са представником Европске комисије, Холгером Шредером, члановима Делегације Европске уније у Србији и представнцима Иницијативе Рома Отвореног друштва. Тема састанака била је инклузија Рома у Републици Србији и улога помоћи Европске уније Републици Србији како би се интеграција Рома убрзала и побољшала.

Министар Жигманов је захвалио представницима ЕУ на контиунуираној подршци коју прижају напорима Владе Републике Србије да ради на програмима интеграције Рома и Ромкиња. Он је нагласио да рад на инклузији ове рањиве друштвене групе захтева сложен мултисекторски приступ представника извршне власти, цивилног сектора, ромских удружења и организација као и локалних власти чије се добре праксе могу користити као модел који може допринети бољој имплементацији предложених мера.

Главна тема састанка биле су мере инклузије Рома у процесу израде планских докумената и програмирања мера у оквиру претприступних фондова, првенствено оних који се односе на области образовања и запошљавања, али и сектора енергетике и заштите животне средине.

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић истакла је да у Србији постоји политичка воља да се ради на интеграцији Рома и да Србија жели да буде пример другим земљама у региону кад је реч о овој теми, али и да учимо из примера добре праксе држава чланица. Она је додала да је наша држава отворена да у процесу програмирања укључи мере и пројекте који могу да допринесу да се постигну што бољи резултати. Према њеним речима, интеграција ове осетљиве друштвене групе, посебно на пољу запошљавања, има своје значајне економске ефекте.

Састанку у Влади Србије присуствовали су и Никола Бартолини, шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, Жељко Јовановић, директор Иницијативе Рома Отвореног друштва.

На састанку је постигнута сагласност о потреби даље подршке у унапређењу положаја ромске заједнице у РС кроз финансирање пројеката који су намењени унапређењу образовања, запошљавња, као и социјалног становања.