GRAFIMA, međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije od 9. do 11. oktobra na Beogradskom sajmu

GRAFIMA, međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije od 9. do 11. oktobra na Beogradskom sajmu

07/10/2023 Off By BERB

GRAFIMA, međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije, biće održan na Beogradskom sajmu od 9. do 11. oktobra 2023. godine. U istom terminu, i u istoj Hali 4, biće održani i Međunarodni sajam informatičko-birotehničke opreme BIRO-EXPO i Sajam ambalaže i pakovanja PAK-AM.

 

Pod već tradicionalnim sloganom “Više boje”, i 43. izdanje Grafime, najstarije i najveće regionalne sajamske manifestacije namenjene promociji tehnoloških dostignuća u grafičkoj industriji, izdavaštvu, štampanim medijima, dizajnu i reklamnoj industriji, u proizvodnji, doradi i preradi papira i brojnim drugim segmentima ovih privrednih grana, treba da tokom tri dana integriše mašinsku industriju, informaciono-komunikacione tehnologije, kreativno-umetničke grafičke žanrove i veštine, namenski IC i dizajnerski hardver i softver u profesionalni, edukativni i vizuelni sajamski izazov visokog međunarodnog formata.

Posetiocima će se uobičajeno predstaviti više od 70 izlagača različitih profila iz desetak zemalja, a ponudiće bogat izbor mašina, uređaja i opreme za grafičku industriju, rezervnih delova i komponenti, polovnih grafičkih mašina, kontrolnih i mernih uređaja i opreme, mašina i opreme za reciklažu otpadnih materijala, sirovina i repromaterijala, ali i finalnih proizvoda grafičke industrije, kreativne i papirne industrije.

Raznolika ponuda grafičkih mašina i uređaja, koji podržavaju širok spektar štampe, dizajna i kreativnih potreba, uključuje digitalne štampače, među kojima i velikoformatne (dizajnirane za štampanje na velikim formatima papira, folija, banera, plakata i drugih velikih medija, uz napredne tehnologije kao što su solventni, lateks ili UV-LED inkjet štampači); offset štampače; mašine za sito štampu; mašine za doradu (folijatorice, savijačice, štanc-mašine, laminatori…); digitalne rezne sisteme i perforatore (uključujući o one koji kombinuju lasersko ili ploter sečenje sa sofisticiranim softverom za dizajn i automatsko upravljanje); štampače za etikete; digitalne štampače za tekstil; 3D štampače; mašine za plastifikaciju; mašine za savijanje i heftanje itd.

Za Grafimu je jedan od ključnih ciljeva i predstavljanje aktuelnih trendova u globalnoj grafičkoj industriji domaćem i regionalnom tržištu i privredi, jer upravo oni oblikuju industriju i odražavaju promene u potrebama i preferencijama korisnika, ali i obratno. Među njima prednjače: digitalna transformacija (digitalna tehnologija i automatizacija i u grafičkoj industriji omogućavaju brže, efikasnije i preciznije izvršavanje posla, uz manje otpada, smanjuju ljudsku intervenciju mogućnost grešaka, uz integraciju digitalnih kanala komunikacije sa klijentima); personalizacija i prilagođeni dizajn (brendovi sve više teže da stvore unikatne, prilagođene proizvode i materijale koji odražavaju individualnost kupaca); interaktivnost i integrisani mediji; sve popularniji minimalistički dizajn i jednostavnost; Augmented Reality (AR) i proširena realnost (integracija AR tehnologije u štampane materijale omogućava interaktivne doživljaje i povećava angažman korisnika); povezanost i Internet of Things (IoT): povezani uređaji i IoT tehnologija pružaju nove mogućnosti u praćenju i optimizaciji proizvodnog procesa, inventara i distribucije; grafički dizajn za društvene mreže; multikanalni pristup (grafička industrija se prilagođava potrebama multikanalne prisutnosti, kompanije i brendovi koriste različite kanale komunikacije, uključujući štampane medije, digitalne platforme, društvene mreže i mobilne aplikacije…); kreativnost i umetnost ostaju bitni faktori u grafičkoj industriji, dizajneri i umetnici stalno istražuju nove načine izražavanja i eksperimentišu sa različitim tehnikama, materijalima i stilovima, ručno izrađeni dizajn i umetničke tehnike dobijaju sve veću vrednost i postaju deo različitih grafičkih projekata); održivost i ekološka odgovornost (uz upotrebu recikliranih materijala, ekološki prihvatljivih boja i hemikalija, smanjenje otpada i energetsku efikasnost) itd.

S obzirom na to da pomenuti i drugi trendovi oblikuju današnju globalnu grafičku industriju i predstavljaju područja u kojima se beleže značajne promene i inovacije, misija Grafime je da na očigledan način predstavi inovativne ideje, umetničke koncepte i rešenja koja će pomoći da se kreativnost iskaže na potpuno novi način. Zbog toga se o Grafimi, za sve koji se bave štampanjem, grafičkim dizajnom, umetnošću i svim aspektima kreativne industrije, govori kao o nezaobilaznom događaju, bez obzira da li se radi o profesionalcu, studentu ili ljubitelju umetnosti.

Akcenat stručnog i pratećeg programa, koji podrazumeva radionice, predavanja i panel-diskusije, i dalje je na tehnologiji štampe, grafičkom dizajnu i reklamnom materijalu. To je prilika za upoznavanje sa vrhunskim stručnjacima iz industrije, razmenu ideja i sticanje novih znanja, povezivanje sa istomišljenicima, uspostavljanje korisnih kontakata i otvaranje vrata novim poslovnim mogućnostima.

Najkvalitetnije grafičke proizvode u različitim kategorijama, odnosno robnim grupama, čekaju simbolične nagrade – Zlatni, Srebrni i Bronzani pečat.

Domaćin Grafime 2023. je kompanija Cron, CRON-Europe, podružnica u potpunom vlasništvu kompanije Hangzhou CRON Machineri & Electronics Co. Ltd koja je osnovana 1992. godine kao visokotehnološko preduzeće posvećeno istraživanju i proizvodnji pripremne proizvodnje. Tokom poslednjih 20 i više godina, kompanija se etablirala kao vodeči proizvođač CTP-a u svetu sa ogromnim portfoliom proizvoda koji obuhvataju čitav spektar digitalne pripreme za štampu, uključujući UV, termičke i CTP velike formate. Njihovi CTP uređaji sa naprednom tehnologijom su u srcu inicijative „Konvencionalno digitalno štampanje“ (CDP), koja se fokusira na isporuku štampe od kraja do kraja, uključujući snabdevanje pločama, perifernim uređajima, procesorima i pratećim materijalima za štampu.
U srcu CRON-ove filozofije proizvoda je CTP fleksibilnost Četiri serije obuhvataju čitav spektar formata za štampu, a svaki format je dostupan u UV ili termalnoj verziji. Različiti modeli unutar svake serije omogućavaju korisnicima da svoju proizvodnju prilagode zahtevima produktivnosti ili budžeta. Svaki CTP uređaj može da se koristi samostalno ili da bude potpuno automatizovan sa inline štancanjem, transportom, isporukom i obradom. Alternativno, svaki se može nadograditi, stavku po stavku, kako bi odgovarao budućim očekivanjima rasta.

Međunarodni sajam informatičko-birotehničke opreme BIRO-EXPO tematski je usmeren na kancelarijsko poslovanje (kancelarijski nameštaj, biro mašine i pribor, kancelarijski materijal, poslovna i dekorativna galanterija…).

Drugo izdanje Sajma pakovanja i ambalaže PAKAM treba da predstavi najrazličitije segmente pakovanja i ambalaže, kao i mašine i opremu namenjenu ovoj industrijskoj grani. Cilj ove manifestacije, koja treba da okupi proizvođače ambalaže i pakovanja od drveta, stakla, plastike, papira, kartona, proizvođače etiketa, jeste predstavljanje i promocija novih proizvoda, upoznavanje sa inovacijama i novim trendovima iz ovih oblasti, uspostavljanje novih kontakata i obnavljanje već postojećih, edukacija kroz prateći program.

Radno vreme sajmova GRAFIMA, BIRO-EXPO i PAK-AM je 9. i 10. oktobra od 10 do 18 časova, a 11. oktobra od 10 do 17 časova.

Ulaznica se plaća 450 dinara, a parking u sajamskom krugu 150 dinara po satu.

 

PAK-AM, SAJAM PAKOVANJA I AMBALAŽE

Drugo izdanje Sajma pakovanja i ambalaže (PAK-AM) okuplja vodeće kompanije i proizvođače ambalaže i pakovanja od drveta, stakla, plastike, papira, kartona, proizvođače etiketa, te stručnjake, poslovne lidere, dizajnere i inovatore iz ove oblasti nudeći korisne prezentacije, panel diskusije i mogućnosti za networking sa ključnim akterima u ovoj industriji. Cilj manifestacije je predstavljanje i promocija novih proizvoda, upoznavanje sa inovacijama i novim trendovima iz ovih oblasti, uspostavljanje novih kontakata i obnavljanje već postojećih, edukacija kroz prateći program. Ovaj sajam je mesto gde se inovacija, održivost i funkcionalnost sjedinjuju kako bi oblikovali našu budućnost.

Radi se o privrednim granama koje su u trajnom usponu, pa se od okupljanja kompanija iz ovih oblasti, distributera, vlasnika i rukovodilaca preduzeća, inženjera i tehničkog osoblja, jedinica za kontrolu kvaliteta, specijalizovanih laboratorija, trgovaca na veliko i malo i drugih na jednom mestu očekuje da i na ovaj način doprinesu razvoju i unapređenju i vlastitog i poslovanja na širem planu.

Sajam je prilika za inovatore da razgovaraju o održivim materijalima, smanjenju otpada i efikasnijem transportu, ali i o promociji reciklirajućih i biorazgradivih materijala; dizajneri imaju zadatak da privuku pažnju, izazovu emocije i stvore lojalnost zahvaljujući originalnim i funkcionalnim rešenjima; proizvođačima sajam služi kao izložbeni prostor za najnovije mašine i alate koji poboljšavaju efikasnost, smanjuju troškove proizvodnje i dižu kvalitet na viši nivo. Sve to jer ambalaža nije samo estetski element proizvoda, već i ključni faktor praktičnosti koji olakšava svakodnevni život. To su pametna pakovanja koja čuvaju svežinu hrane, pružaju informacije o proizvodu i štite ga od oštećenja. U brzom razvoju su i tehnologije koje čine otvaranje i zatvaranje ambalaže lakšim i bezbednijim.

Izlagački program sajma PAK AM obuhvata mašine i opremu za pakovanje i ambalažu za sve industrijske grupe: punjenje, pakovanje, zatvaranje, konfekcioniranje, kalibriranje, vakumiranje, kodiranje, markiranje, kombinovane funkcije, integrisane sisteme, zaštitu proizvoda, mernu tehniku, paletizaciju, doziranje, miksovanje, sortiranje itd. Manifestacija je namenjena i predstavljanju svih vrsta ambalaže, materijala, sredstava i gotovih proizvoda: plastičnih i kompozitnih folija, blistera, stakla, limenki, kontejnera, transportnih pakovanja, ambalaže za farmaceutsku i kozmetičku industriju, dekorativnih poklon pakovanja…

Sajam pakovanja i ambalaže je nezaobilazna prilika za suočavanje sa najnovijim trendovima i inspiracijama za vlastiti razvoj. Zato se ne propušta ni po koju cenu.

PRATEĆI PROGRAM GRAFIME 2023.

Ponedeljak, 9. oktobar

11:00 – 11:30
SVEČANO OTVARANJE SAJMA
Sajam otvara Frank Van Deursen, generalni menadžer
kompanije Cron-Europe

12:00 – 12:20
CRON MOHICANS IN FLEXO AND OFFSET AGAINST DIGITAL, DRUPA
Predavač Frank Van Deursen, kompanija Cron/Europe GmbH, Nemačka
Organizacija Prepress Printa, Beograd

12:30 – 13:00
PRIMENA DIZAJNA U PRAKSI – REALIZACIJA STUDENSKE IZLOŽBE
Predavač dr Karolina Mudrinski
U organizaciji Visoke tehničke škole, Novi Sad

13:30 – 14:15
KORISNIČKO ISKUSTVO I PRESTIŽ BRENDA U KONTEKSТU ONLAJN KUPOVINE
Predavač Jelena Kerac
U organizaciji Fakulteta tehničkih nauka, Novi Sad

14:30 – 14:45
PRIPREMA MATERIJALA ZA DIGITALNU ŠTAMPU (EPSON I KONIKA MINOLTA) ZA POTREBE STUDENTSKIH IZLOŽBI
Predavač mr Sibila Petenji
U organizaciji Visoke tehničke škola, Novi Sad

Utorak, 10. oktobar

12:00 – 12:45
WOLHENBERG COMPANY AND PRODUCTS
Predavač ppa Matthias Cordes COO
Company Wohlenberg Buchbindesysteme GmbH
U organizaciji RCB, Beograd

13:00 – 13:45
BRZINA PRETRAŽIVANJA I ESTETIKA: HARMONIJA BOJA I GRUPISANJE ZA BOLJI KORISNIČKI INTERFEJS
Predavač Nada Miketić
U organizaciji Fakulteta tehničkih nauka, Novi Sad

13:30 – 14:00
MODNA REVIJA POD NAZIVOM “ŠTAMPANI TEKSTIL KAO MODNA INSPIRACIJA”
Dizajner Boško Jakovljević
U organizaciji Epson, Srbija
Hala 4 – ŠETNJA

14:00 – 14:20
KOMERCIJALNI TISAK DANAS
Predavač Borislav Jurković
Kompanija Tiskara Kerschoffset, Zagreb
U organizaciji Prepress Printa, Beograd

14:30 – 14:50
EUREKA! FIND WHAT YOU ARE LOOKING FOR!
Predavač Eric Chen, marketing menadžer
Company Eureka Machinery, Šangaj, Kina
U organizaciji Prepress Printа, Beograd

Sreda, 11. oktobar

11:00 – 11:45
UPOTREBA OTPADNIH TEKSTILNIH MATERIJALA ZA PROIZVODNJU AMBALAŽE
Predavač Teodora Gvoka
U organizaciji Fakulteta tehničkih nauka, Novi Sad

12:00 – 12:30
GRAFIČKA INDUSTRIJA DANAS, OBRAZOVANJE I PERSPEKTIVE U GRAFIČKOJ BRANŠI
Predavač doc. dr Zoran Gazibarić
Univerzitet u Banja Luci, Tehnološki fakultet, Grafičko inženjerstvo, Banja Luka
U organizaciji Prepress Printa, Beograd

15:00 – 16:00
SVEČANA DODELA PRIZNANJA
*Prateći program organizuje se u Sali za prezentacije Hale 4