Велики значај јапанских инвестиција за јачање српске привреде

Велики значај јапанских инвестиција за јачање српске привреде

06/10/2023 Off By BERB

Фото: Министарство привреде

 

Министар привреде Слободан Цветковић изјавио је данас, након састанка са амбасадором Јапана у Србији Имамуром Акиром, да су свеукупни односи две земље добри и да без обзира на географску удаљеност, негује се велико међусобно поштовање и бележи значајна сарадња у привредној области, док су јапанске компаније препознале нашу земљу и одлучиле се да развијају инвестиције у Србији.

Цветковић је навео да долазак најутицајнијих јапанских комапнија у Србију, попут корпорације „Нидек“ у Новом Саду, фабрике гума „Тојо Тајерс“ у Инђији и других, знатно утиче на јачање српске привреде и повећање запослености и додао да је интерес да све више јапанских инвеститора почне да инвестира у Србију.

Јапан има светски признату корпоративну културу, указао је министар привреде и рекао да верује да Јапан може бити један од важних партнера Србије и у преносу знања, експертизе и напредних технологија.

Амбасадор Имамура је нагласио да Србија и Јапан имају дугу традицију односа и да ће фокус бити и на имплементацији Иницијативе за сарадњу са Западним Балканом, коју је у Београду 2018. године најавио тадашњи јапански премијер Шинзо Абе.

Имамура је указао да су од тада реализоване значајне инвестиције и да се се јапански пословни модел заснива на дугорочном успостављању партнерских односа, на поверењу, а такође и пружању висококвалитетних производа и услуга.