Искуства Србије у сектору пореских олакшица драгоцена за БиХ

Искуства Србије у сектору пореских олакшица драгоцена за БиХ

05/10/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас са новим министром финансија и трезора Босне и Херцеговине Срђаном Амиџићем коме је ово прва званична посета некој земљи у региону од именовања на ту функцију.

Мали и Амиџић разговарали су о могућностима даље сарадње две земље, али и искуствима Србије, нарочито у сектору пореских олакшица и е-фискализације, које би Босна и Херцеговина могла да искористи за јачање свог финансијског система.

„Велико ми је задовољство што је Амиџић за своју прву посету на новој функцији изабрао Београд. Важно је да у региону радимо заједно, делимо искуства, помажемо једни друге. Осим за искуство при повраћају ПДВ-а на прву некретнину имамо још неколико идеја како да кроз пореску политику утичемо на наталитет, како да подстакнемо младе родитеље да се више беба рађа у региону. Све што радимо, градимо, привлачимо инвестиције не вреди ако нема више деце која ће то да користе и да наследе“, рекао је Мали.

Он је истакао да су разговарали и о инфраструктурним пројектима са посебним освртом на инфраструктуру и објекте који ће бити изграђени у оквиру комплекса за организацију специјализоване изложбе ЕКСПО која очекује Београд 2027. године.
„Београд је победио у великој конкуренцији и то је велика шанса за компаније из Босне и Херцеговине, Републике Српске, јер осим ЕКСПО-а градимо и велики Национални стадион, велики број хотела, помоћних објеката. То је огромна шанса за Србију и цео регион, да запослимо људе и покажемо да смо јачи, већи, бољи, успешнији“, поручио је Мали.

Објашњавајући колико је то важан догађај за Србију, Мали је рекао да је велика симболика у томе да је Србија 2012. године била пред банкротом, на ивици амбиса, а да ће 15 година након тога, 2027, Србија и цео регион Балкана бити центар света.

„Очекујемо долазак више од 120 земаља. То је велика шанса коју не смемо да пропустимо. Ако радимо заједно бићемо само успешнији“, рекао је Мали, и истакао да очекује даље унапређење сарадње.

Срђан Амиџић честитао је Малом на добијању организације ове значајне изложбе и истакао да је то, осим што је могућност и велика шанса за све земље у региону, прилика и за представљање потенцијала и привредних активности, то од великог значаја и за читаву грађевинску индустрију.

Он је похвалио и искорак Србије у дигитализацији фискалних процеса, али и оценио драгоценим искуство Србије у увођењу повраћаја ПДВ-а на куповину прве некретнине, као помоћ грађанима.

„Битно нам је да видимо како је то утицало на Србију у смислу јавних прихода, а и на позитивне ефекте додатних пореских олакшица. Битно је да поделимо знање. Срећан сам што је Србија победила у јакој конкуренцији за организацију ЕКСПО изложбе. То је прилика и за све остале земље у региону“, закључио је Амиџић.