За енергетску санацију јавних објеката у 21 локалној самоуправи 665 милиона динара

За енергетску санацију јавних објеката у 21 локалној самоуправи 665 милиона динара

05/10/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике, Дубравка Ђедовић Хандановић уручила је данас у Врњачкој Бањи уговоре за енергетску санацију објеката од јавног значаја у 21 локалној самоуправи, у које ће укупно бити уложено 665 милиона динара.

Ђедовић Хандановић је истакла да укупно 665 милиона динара, од којих је 400 милиона издвојило ресорно министарство, бити уложено у санацију основних и средњих школа, управних зграда, вртића, домова културе, домова здравља, спортских објеката, постројења за прераду воде и јавног осветљења у локалним самоуправама које су добиле средства на јавном позиву.  

Министарка је нагласила да ће се у у Врњачкој Бањи радити санација основне школе, једне од укупно 10 основних и средњих школа из овог јавног позива, у Рашки ће бити уређен Дом здравља, у Владичином Хану Дом културе, у Лесковцу и Ужицу вртић, а у Босилеграду јавно осветљење.

Ђедовић Хандановић је објаснила да се улагањима у повећање енергетске ефикасности у реконструисаним јавним објектима смањује потрошња енергије од 20 до 50 одсто, трошкови енергије и зими и лети и боље штити животна средина.

Драго ми је што су локалне самоуправе препознале да смањење потрошње и инвестирање у побољшање енергетских карактеристика објеката не значи смањење удобности, већ напротив, повећање комфора, и боље услове и за кориснике и за запослене у школама и вртићима, домовима здравља и другим установама, указала је министарка.

Ђедовић Хандановић је подсетила да је кроз претходне јавне позиве енергетски до сада санирано 145 објеката у 145 локалних самоуправа и уложено више од 2,7 милијарди динара.

Како је Ђедовић Хандановић најавила, ресорно министарство ће наставити да подржава овакве пројекте и улагаже у енергетску ефикасност како јавних објеката, као и домаћинстава. Министарка је објаснила да сваки од ових пројеката представља део слагалице како би Србија требала да изгледа на крају ове деценије, кад је реч о енергетици и заштити животне средине.

Енергетском ефикасношћу чувамо наше ресурсе и штитимо животну средину, али и напредујемо ка већој енергетској независности, која је стратешки циљ Републике Србије, рекла је Ђедовић Хандановић.