Председник Народне скупштине са новоименованим амбасадором Кине

Председник Народне скупштине са новоименованим амбасадором Кине

04/10/2023 Off By BERB

Фото: Народна скупштина Србије

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са новоименованим амбасадором НР Кине Ли Мингом, којем је пожелео добродошлицу и успешан мандат.

Др Орлић је, на самом почетку разговора, искористио прилику да још једном честита Дан оснивања НР Кине и констатује да амбасадор Ли преузима дужност у години у којој се обележава деценија иницијативе „Појас и пут“. С тим у вези, истакао је велики значај који за Србију има најављена посета председника Републике Александра Вучића Пекингу и његово учешће на Трећем форуму за међународну сарадњу у оквиру поменуте иницијативе, током којег ће бити потписан велики број важних билатералних споразума, међу којима се посебно издваја Споразум о слободној трговини.

Поручио је да су односи Кине и Србије засновани на међусобном разумевању, поверењу и челичном пријатељству, успостављеном захваљујући председницима две земље, Александру Вучићу и Си Ђинпингу.

Др Орлић је захвалио НР Кини на чврстој, принципијелној позицији по питању очувања суверенитета и територијалног интегритета наше земље, у исто време изразивши подршку Србије политици „Једне Кине“. Поручио је да су Кина и Србија, снажно и доследно, на страни поштовања међународног јавног права и принципа УН.

Председник НС РС је саговорника информисао о изузетно тешкој ситуацији на КиМ. „Неопходно је да се под хитно прекине терор који над српским народом у нашој јужној покрајини спроводи Аљбин Курти, да се заустави ужасна кампања етничког чишћења и да се сачува мир који је угрожен искључиво Куртијевом кривицом. Србија жели да, бранећи мир и стабилност, настави динамичан развој економије, инфраструктуре, инвестиција. У овим и свим другим областима, спремни смо да сарађујемо са својим стратешким партнерима, као и челичним пријатељима из НР Кине“, поручио је др Орлић.

Амбасадор Ли је током разговора поручио да НР Кина наставља да пружа снажну подршку Србији по свим најважнијим питањима, првенствено када је реч о поштовању њеног територијалног интегритета и суверенитета. Истакао је да ће Кина, као стална чланица СБ УН, у свакој прилици и на сваком месту заговарати правду, поштовање принципа на којима се УН темељи и бити недвосмислено против хегемоније и политике силе. Нагласио је и да је, током свог мандата, спреман да допринесе свеобухватној сарадњи две земље, као и да најављена посета председника Вучића Пекингу представља значајну прилику за продубљивање партнерства и још једну потврду пријатељских билатералних односа.