Србија уграђује жртву својих недужних страдалника у темеље слободе

Србија уграђује жртву својих недужних страдалника у темеље слободе

01/10/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас у Јајинцима да Србија никад неће препустити забораву своје, али ни било чије невине жртве оружаних сукоба, јер је свесна тога да свака жртва има идентитет, име и презиме, баш као што сваки злочинац има име и нељудску природу, испуњену мржњом и насиљем.

Брнабић, која је предводила државну комеморативну свечаност поводом Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у логору Јајинци током Другог светског рата и положила венац на Споменик жртвама у спомен-комплексу, истакла је да данас још једном као и сваке године, поносно и одлучно обнављамо свој завет слободи, независности и непоколебљивости.

Она је рекла да јој је част што је изасланик председника Србије Александра Вучића на овом месту које је појединачно највеће губилиште и гробиште из периода Другог светског рата на подручју Србије, крај масовних гробница у којима почивају посмртни остаци недужних цивилних жртава и учесника антифашистичке борбе.

Премијерка је истакла да Србија не заборавља своје недужне страдалнике и да њихову жртву уграђује у темеље своје слободе, независности и самосталности.

Читава наша држава, а посебно председник Србије и Влада, пружају пуну подршку Музеју жртава геноцида, нашој матичној установи у области културе сећања на жртве геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима на подручју НДХ, као и свим нашим сународницима и суграђанима пострадалим услед околности ратних злочина и злочина против човечности извршених над њима током периода Другог светског рата, рекла је Брнабић.

Она је подсетила на то да је Влада донела важну историјску одлуку да се Музеју жртава геноцида на старање и управљање додели целокупно подручје Спомен-комплекса “Јајинци”.

Уколико знамо да је Спомен-комплекс “Јајинци” успостављен још 1951. године и да од тада није поверен на старање и управљање ниједној установи културе, онда нам свима постаје јасно у коликој је мери ова и оваква одлука Владе Србије дуго очекивана, потребна и историјска, рекла је Брнабић и додала да су тиме створени предуслови за то да Музеј жртава геноцида добије свој наменски објекат и то управо у Јајинцима.

Премијерка је навела да је Србија, предвођена председником Вучићем, перспективна и економски оснажена, трајно опредељена да све изазове решава мирним путем, дијалогом и међусобним уважавањем.

Желим да нагласим да нећемо бити неми на непоштовање и малтретирање нашег народа, на неуважавање договора и сваког нашег труда да се мир одржи, да наш народ живи без страха, без бојазни да ли ће преживети или не, рекла је председница Владе и поручила да Србија никада неће оставити свој народ на цедилу.

На скупу се обратио и председник Удружења “Јасеновац” Милинко Чекић, који је преживео усташки логор, нагласивши да Савез преживелих логораша чува успомену на невине жртве нацизма и фашизма и поручује омладини која тек треба да стаса у одрасле људе да су фашизам и нацизам велико зло, да је то идеологија која не може и не сме да има будућност и следбенике у свету, посебно на простору бивше Југославије, која се суочила са ненадокнадивим губицима.

Церемонији полагања венаца су, поред председнице Владе Србије, присуствовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министарка здравља Даница Грујичић, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министар омладине и спорта Зоран Гајић и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов.

Присуствовали су, такође, и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад, амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко као и многи други званичници.

Стратиште у Јајинцима издваја се у односу на остала места страдања по масовности жртава и суровој систематичности у ликвидацији и прикривању злочина над недужним становништвом, а сачуване фотографије и изјаве малог броја преживелих сведоче о страдању и патњама Срба, Јевреја, Рома и других талаца фашистичког режима у Београду и Србији.

Комисија за утврђивање ратних злочина, формирана одмах по завршетку Другог светског рата, након истраге је изнела податак да је на стратишту Јајинци страдало 80.000 особа, а новија истраживања указују на број од 65.000 страдалих.