Antifašistički školski priručnik: od filmskih priča do stručnih vođenja

Antifašistički školski priručnik: od filmskih priča do stručnih vođenja

01/10/2023 Off By BERB

Filmski ciklus, stručna vođenja i okrugli sto deo su pratećeg programa izložbe Antifašistički školski priručnik, koju ove jeseni organizuje Institutu Servantes u Beogradu.

Remek-delo Maurisija Amstera i Valtera Rojtera koje važi za jedno od najznačajnijih dela španske umetnosti, Antifašistički školski priručnik može da se pogleda u galeriji Instituta Servantes. Ovaj priručnik predstavljao je inicijativu službi propagande Druge republike u borbi protiv nepismenosti republikanskih vojnika. Izložba je otvorena do 24. oktobra, a publiku narednih dana očekuje bogat prateći program.
Filmski ciklus Španski građanski rat na filmu biće organizovan 2. i 3. oktobra u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom i Udruženjem Španski borci 1936-1939. U Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) publika će moći da pogleda dokumentarna i igrana ostvarenja koja se bave temama u vezi sa ratnim godinama u Španiji.
Drugog oktobra, sa početkom u 18.30 časova, biće prikazana dva jugoslovenska dokumentarna filma – Povratak u Španiju i Španija naše mladosti. Oba ostvarenja bave se ulogom jugoslovenskih dobrovoljaca u Španskom građanskom ratu i njihovim doprinosom borbi za slobodu Španije.
Trećeg oktobra od 18.30 časova na programu će biti dva kultna igrana ostvarenja čija se radnja odvija tokom ratnih godina. U pitanju su film čuvenog Fernanda Truebe Belle Epoque, nagrađen priznanjima kao što su Oskar i Goja, kao i film Za kim zvona zvone, hvaljena adaptacija istoimenog romana Ernesta Hemingveja u režiji Sema Vuda.

Ulaznice po ceni od 200 din (za oba filma istog dana) moguće je nabaviti na blagajni Muzeja Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) pred početak projekcija.

Pored filmskog ciklusa koji će publiku upoznati sa širim kontekstom istorijskih dešavanja u prvoj polovini XX veka u Španiji, posetioce izložbe očekuju i besplatna stručna vođenja na srpskom jeziku. To će biti odlična prilika da se svim zainteresovanima približi „Antifašistički školski priručnik“, kao i rad njegovih autora.

Stručna vođenja biće održana 7. i 21. oktobra, sa početkom u 12 časova. Ulaz je slobodan.
Za sam kraj izložbe, u Svečanoj sali Instituta Servantes, 23. oktobra sa početkom u 19 časova biće održan okrugli sto pod nazivom Jugoslovenski dobrovoljci u odbrani Španske republike 1936-1939.

Organizovan u saradnji sa Udruženjem Španski borci 1936-1939, ovaj događaj poslužiće kao mesto susreta istoričara, hispanista i sociologa, ali i potomaka jugoslovenskih dobrovoljaca koji su se borili u građanskom ratu. Na okruglom stolu govoriće sociolog Milo Petrović, hispanista Marko Fernandes Nikolić i istoričari Olga Manojlović Pintar i Vladan Vukliš. Ulaz je slobodan, do popunjavanja mesta.