Повећање пензија од 5,5 одсто и бројне погодности за пензионере

Повећање пензија од 5,5 одсто и бројне погодности за пензионере

30/09/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

 

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали најавио је да од сутра, 1. октобра, креће увећање пензија од 5,5 одсто, као и почетак примене пензионерских картица које ће најстаријим суграђанима омогућити бројне погодности приликом куповине и плаћања роба и услуга.

Министар је рекао да је 1. октобар Међународни дан старијих особа, и да тог дана креће ванредна индексација пензија, као и да се тиме испуњава обећање које су дали најстаријим суграђанима.
Такође, за све пензионере од 1. јануара 2024. године биће додатно увећане пензије за 14,8 одсто. Мали је истакао да је прошле и ове године укупно кумулативно повећање пензија у Србији више од 56 одсто, далеко изнад нивоа инфлације и подсетио да ће од 1. јануара просечна пензија у Србији бити 390 евра.

На све то, додатно, као што је председник Александар Вучић обећао, крајем новембра, почетком децембра, биће исплаћена једнократна помоћ у износу од 20.000 динара за све пензионере, рекао је потпредседник Владе. Према његовим речима, ово је прави начин да се одуже пензионерима за све што су урадили за нашу земљу, да покажу бригу према њима и да им кажу велико хвала за сву подршку коју пружају.
Према речима министра, од сутра почиње и коришћење пензионерских картица које ће најстаријим суграђанима омогућити бројне погодности. Идеја је да сваки пензионер има своју персонализовану картицу са којом ће моћи да оствари бројне погодности, рекао је Мали и нагласио да је до сада преко 650 привредних субјеката нуди попусте за своје услуге. Министар финансија је позвао сва предузећа, институције, све који су заинтересовани да се придруже и прецизирао да око 1,7 милиона пензионера остварује право на бесплатну пензионерску картицу, а да се до сада за њу пријавило око 920.000 грађана.
Директор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Реља Огњеновић, рекао је да је веома задовољан ширењем тима који се окупио око програма пензионерских картица.
Бојан Кекић, председник Извршног одбора Банке „Поштанска штедионица“, рекао је да је “Поштанска штедионица”, као одговорна државна банка, препознатљива по бризи за своје клијенте, посебно пензионере, због чега се укључила у пројекат Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање и омогућила корисницима пензионерске картице бројне погодности.
За пензионерску картицу заинтересовани могу да се пријаве и у више од 200 експозитура банке “Поштанска штедионица” широм Србије. Пријављивање за пензионерске картице је могуће обавити електронски на сајту Фонда ПИО, или у филијалама Фонда где запослени помажу пензионерима и за њих могу попунити електронски захтев. Пријављивање је могуће и на 1.530 шалтера „Поште Србије“.