Дигитална експедиција за бољу комуникацију у друштву

Дигитална експедиција за бољу комуникацију у друштву

30/09/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

У оквиру каравана „Дигитална експедиција” који је данас одржан у Обреновцу најстарији суграђани, али и сви остали Обреновчани имали су прилику да кроз тематска предавања и разговоре са експертима сазнају све о дигиталној писмености, важности дигиталних вештина, безбедном понашању у онлајн свету, као и о осталим предностима употребе интернета и дигиталног простора.

Како су најстарији грађани рекли, нове технологије их не плаше, брзо су савладали основе, док неко време користе Вибер, воле Фејсбук, а лаптоп им је најновији изазов. Поред оних у златном животном добу, обукама каравана присуствовали су и млади и њихови родитељи, као и државни службеници на три локације у овој градској општини. 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнавић, на чију иницијативу је покренут овај пројекат, рекла је да јој је жеља да у наредним годинама Дигитална експедиција обиђе сваки град и сваку општину у нашој држави. Она је подсетила да је караван започет 2021. године и да је до сада одржан у 16 градова и општина, док се ове године наставља са још најмање десет.

Брнабић је подвукла да је у читавој Дигиталној експедицији лепо то што млади уче старије чиме се премошћава јаз између најмлађих и најстаријих генерација и праве канали комуникације у нашем друштву, додавши да се уводи брз оптички интернет у сваком насељу, а да је у Обреновцу то у осам насеља која немају квалитетан интернет или немају интернет уопште.

Важно нам је да деца остају у местима где су се родила и желимо да се људи враћају у мања места и купују куће, да уче и оснивају своје породице, као и да оснивају своје послове преко интернета, истакла је председница Владе.

Отварању каравана у Обреновцу присуствовали су и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић, државни секретар у министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Лав Пајкић, председник Општине Обреновац Милош Станојевић и в.д. директора Канцеларије за ИТ и еУправу Милан Латиновић.

Караван „Дигитална експедиција” се спроводи уз подршку Министарства информисања и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларије за ИТ и еУправу, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД) и европском организацијом Propulsion.