Србија изнад европског просека по броју жена на значајним функцијама

Србија изнад европског просека по броју жена на значајним функцијама

28/09/2023 Off By BERB

Фото: Дејан Урошевић

 

Министарка за бригу о породици и демографију и заменица председнице Координационог тела за родну равноправност Владе Србије Дарија Кисић изјавила је данас да је наша земља последњих година остварила значајан напредак када је у питању родна равноправност и истакла да има простора за даље унапређење положаја жена у различитим секторима, попут сектора логистике и саобраћаја.

Кисић је, на конференцији „Трендови и изазови инжењерки у логистици и саобраћају“, рекла да када је у питању учешће жена на најважнијим функцијама, Србија је знатно изнад европског просека по броју жена у на значајним државним функцијама.

Министарка је подсетила да Србија има председницу Владе, потпредседницу Владе, 10 министарки, гувернерку Народне банке Србије, председницу Уставног суда, а такође, жене су заступљене и у парламенту.

Кисић је, говорећи о положају жена у области логистике и саобраћаја, навела да међу запосленима у транспортном сектору у Србији има 20 одсто жена, од којих најише њих обавља административне послове, а 27 одсто њих је на руководећим позицијама.

Ови подаци Републику Србију, према њеним речима, сврставају у европски просек, будући да је на нивоу Европске уније учешће жена у транспортном сектору 22 одсто, док предњачимо када је у питању регион.

У овом сектору и даље има значајног простора за побољшање и зато је потребно да и даље радимо на томе, указала је министарка и додала да жене инжењерке својом стручношћу и знањем, својим свакодневним радом, показују да су изузетно способне за тај сектор.

Кисић је поручила да је логистика реч која најбоље описује жене, које свакодневно успевају да ускладе породичне и пословне обавезе.

Конференцију „Трендови и изазови инжењерки у логистици и саобраћају“ организовала је Асоцијација жена у логистици, у сарадњи са Инжењерском академијом Србије и Савезом инжењера и техничара Србије, са циљем да се укаже на положај и изазове инжењерки у области логистике и саобраћаја.