Новим мерама Владе РС рачун за струју мањи и за 40 одсто

Новим мерама Владе РС рачун за струју мањи и за 40 одсто

28/09/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је данас да је Влада Србије, на предлог ресорног Министарства, усвојила препоруку да „Електропривреда Србије“ и предстојеће зиме обрачунава грађанима попусте од 20 до 40 одсто за рационалну потрошњу електричне енергије.

 

„Сви грађани који буду смањили потрошњу за више од пет одсто у односу на исти месец у претходне две године добиће умањене рачуне за струју за 20 до 40 одсто наредних шест месеци. Ове године смо највиши праг умањења рачуна за рационалну потрошњу увећали са 30 на 40 одсто, а додатно ћемо подстицати да се део потрошње пресели у тзв. нижу тарифу, односно ноћу, како бисмо подстакли грађане да енергију више троше у периоду кад је она најјефтинија. Циљ Владе је да стимулише одговорну потрошњу електричне енергије, јер то уједно доприноси пре свега новчаницима грађана, али и енергетској стабилности земље”, рекла је Ђедовић Хандановић.

Попусти ће важити почев од октобарских рачуна 2023, закључно са рачуном за март 2024.

За уштеде енергије од 5 до 15 одсто обрачунава се попуст од 20 одсто, а за потрошњу од 15 до 20 одсто попуст је 25 одсто. Грађани који смање потрошњу струје између 20 и 25 одсто, моћи ће да рачунају на попуст од 30 одсто, док ће они који уштеде између 25 и 30 одсто енергије остварити попуст од 35 одсто. Највећи попуст од 40 одсто имаће домаћинства која потрошњу електричне енергије смање за више од 30 одсто.

Такође, домаћинствима ће се обрачунавати попуст од 5 одсто уколико учешће ниже тарифе у месечном обрачуну увећају за најмање 5 одсто у односу на учешће ниже тарифе у обрачуну за исти месец претходне године.

Важно је да домаћинство оствари уштеду или у односу на исти месец претходне године или на исти месец 2021. године, како би се попусти обрачунали на рачуну.

Услов за одобравање попуста је да купци имају потрошњу у обрачунском периоду.

За претходну грејну сезону, на препоруку Владе „Електропривреда Србије“ домаћинствима је која су смањила потрошњу електричне енергије обрачунавала попусте од 15 до 30 одсто на месечни рачун у периоду од 1. октобра 2022. до 31. марта 2023. године, и у том периоду попуст на рачун остваривало је између 36 и 45 одсто купаца месечно.