У демократском друштву важне грађанске иницијативе

У демократском друштву важне грађанске иницијативе

28/09/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов учествовао је на Округлом столу под називом „Културна дипломатија и млади – мост развоја бугарско-српских односа“ који је одржан данас у Врању.

Говорећи на тему „Kултурна дипломатија као инструмент за борбу против предрасуда и дискриминације“, Жигманов је подвукао да су у сваком демократском друштву изузетно важне грађанске иницијативе организација цивилног друштва.

Те иницијативе су непосредни гласови грађана, који се окупљају око интереса који желе да артикулишу, рекао је он. Уколико су оне у сагласности са политикама које креирају и спроводе власти, утолико се ефикасније остварују зацртани циљеви, истакао је министар и додао да све то постоји у пројекту Српско-бугарског центра: омладински активизам, интеркултурна размена и едукација, затим подршка сарадњи два народа и добросуседски односи, као и поспешивање европских интеграција, што је приоритетни спољнополитички циљ Републике Србије.

Домаћин скупа био је председник Бугарско-српског центра Дарко Аначков, а присутни су били и заменица министра за туризам и омладину Ивана Антонијевић, амбасадор Републике Бугарске у Србији Петко Дојков, генерални конзул у Нишу Димитар Цанев и помоћник градоначелника Града Врања за локални привредно – економски развоj, заштиту и унапређење животне средине и управљање проjектима Милан Илић.