Дачић разговарао сa послаником у Бундестагу Тином Крупалом

Дачић разговарао сa послаником у Бундестагу Тином Крупалом

28/09/2023 Off By BERB

Фото: МСП/Дијана Вукомановић

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас са председником посланичке групе „Алтернативе за Немачку“ у Бундестагу, послаником Тином Крупалом.

Саговорници су се сложили да су билатерални односи на високом нивоу и истакли важност политичког дијалога свих релевантних политичких актера. Изразили су задовољство због динамичног развоја економске сарадње, где је Немачка последњих година постала први трговински партнер Србије.

Саговорници су изразили жаљење због недавног инцидента у Бањској и сагласили се да је наставак дијалога између Београда и Приштине од великог значаја за очување мира и стабилности у нашем региону, а министар Дачић је подвукао важност реакције међународне заједнице, као и што хитнијег оснивања Заједнице српских општина.

Крупала је рекао да у овом тренутку деескалација ситуације на Косову и Метохији и заштита српске и осталих неалбанских заједница треба да буду приоритет, те истакао да ће „Алтернатива за Немачку“ наставити да активно заступа овакву позицију, с обзиром да се позиција ове партије разликује од позиције владајуће већине у Бундестагу.

Размењена су мишљења о регионалној сарадњи и актуелним спољнополитичким питањима.