Председник НС са делегацијом Свекинеске народне политичке консултативне конференције

Председник НС са делегацијом Свекинеске народне политичке консултативне конференције

25/09/2023 Off By BERB

Фото: Народна скупштина

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са председником Шангајског комитета Свекинеске народне политичке консултативне конференције (СНПКК) НР Кине Ху Венжонгом.

Др Орлић је изразио задовољство због посете Ху Венжонга и делегације СНПКК, која долази након састанка председника Републике Србије Александра Вучића са потпредседником НР Кине Ханом Џенгом у Њујорку, и прошлонедељне посете првог потпредседника Сталног комитета Свекинеског народног конгреса НР Кине Ли Хонгџонга Скупштини Србије.

Председник Орлић је потврдио да односе Србије и Кине карактерише челично пријатељство, успостављено захваљујући, пре свега, председницима Александру Вучићу и Си Ђинпингу. Поздравио је чињеницу да су у делегацији присутни представници Генералне привредне коморе Града Шангаја и водећих шангајских привредних компанија, и изразио спремност да се одлична сарадња између НС РС и СНПКК настави и у будућности.

Др Орлић је информисао саговорника о изузетно тешкој ситуацији на КиМ. „Искључиви кривац за ужасну ситуацију је Аљбин Курти. Све што тај човек ради, јесу покушаји да доведе до отворене ескалације и етничког чишћења над Србима на КиМ.

У одговору председника Републике Александра Вучића поновљен је наш јасан став да Србија никада неће признати тзв. „Косово“. Куртијеве наоружане банде морају неизоставно да напусте простор на којем живе Срби, да прекину са малтретирањем српског народа и изазивањем отвореног сукоба“, поручио је др Орлић. Нагласио је да већина држава чланица УН данас стоји на истим позицијама са Србијом и поштује Повељу УН. „Хвала НР Кини која је у поштовању нашег суверенитета и територијалног интегритета увек била најчвршћа и најјаснија“, рекао је председник НС РС и нагласио да Србија пружа јасну подршку политици „Једне Кине“.

Ху Венжонг је поручио да је, међу циљевима његове посете, размена искустава са пријатељском Србијом по питању организације ЕКСПО 2027, имајући у виду да је 2010. године Шангај био домаћин међународне специјализоване изложбе, која је, како је нагласио, донела Кини бројне резултате и бенефите. Изразио је уверење да ће одржавање ЕКСПО 2027 у Београду читавој Србији дати нову снагу и представљати додатни подстрек за економски развој. Ху Венжонг је поздравио досадашњу сарадњу две земље када је реч о реализацији најважнијих инфраструктурних пројеката у Србији, истичући спремност Шангајског комитета да допринесе даљем поспешивању сарадње, пре свега у областима економије, привреде и инвестиција.