Подићи привредну сарадњу са Швајцарском на виши ниво

Подићи привредну сарадњу са Швајцарском на виши ниво

21/09/2023 Off By BERB

Фото: Министарство привреде

 

Министар привреде Слободан Цветковић одржао је данас састанак са амбасадором Швајцарске конфедерације Урсом Шмидом на којем су се оба саговорника сагласила да су билатерални односи на добром нивоу и да је Швајцарска један од најзначајнијих тговинских партнера Србије.

Министар Цветковић је истакао да ће свим швајцарским компанијама које су већ присутне у Србији и које желе да улажу, пружити несебичну помоћ, јер је наш заједнички интерес да сарадња буде још интензивнија. Он је нагласио да административне препреке треба уклонити и унапредити пословни амбијент, нагласивши да ће наш рад на унапређењу привредне сарадње бити транспарентан и да ћемо одговорити на сва питања која интересују инвеститоре.

Амбасадор Шмид је истакао да Швајцарска подржава Србију у реформама које спроводи на европском путу и захвалио министру што намерава да подигне привредну сарадњу две земље на виши ниво. Он је навео да економски развој Србије води до већег запошљавања грађана и истако важност и велике потенцијале за развој стартап компанија у области Информационе и комуникационе технологије (ИКТ) и развој малих и средњих предузећа.

На састанку је било речи и о предстојећим економским изазовима и о важности примене европских стандарда у области заштите животне средине и циркуларне економије.

Амбасадор Шмид истакао је и важност пројекта РЕЛОФ2, информационе платформе за контролу рада јавних предузећа, који је део уговора о донацији између Министарства привреде и Швајцарског секретаријата за економске послове.