Sanremo Giovani World Tour 2023 stiže u Beograd

Sanremo Giovani World Tour 2023 stiže u Beograd

20/09/2023 Off By BERB

Peto izdanje manifestacije „Sanremo Giovani World Tour“ koju organizuje Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije ove godine dovodi takmičare festivala Sanremo Giovani 2022 pred publiku nekih od najvećih gradova Balkana. Tirana, Priština, Beograd i Sarajevo ugostiće umetnike Martinu Beltrami, Fiata 131, Nur i Maninija na turneji u trajanju od sedam dana.

Koncert u Beogradu, koji organizuju Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Centar beogradskih festivala (CEBEF), u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu, održaće se na Kalemegdanu u sredu, 27. septembra u 19 časova, a učestvovaće i dve posebne gošće: glumica Jelena Gavrilović i pevačica Lena Kovačević.

Između prošlosti i sadašnjosti, pesme za sva vremena i novi hitovi preklapaće se zahvaljujući nastupima pevača koji će na sceni izvesti sopstvene numere, kao i nove verzije velikih klasika italijanske muzike, u saradnji sa umetničkim direktorom turneje Mauriciom Filardom. Reč je o turneji koja promoviše tradiciju italijanske pesme i na najbolji način predstavlja mlade talente italijanske pop muzičke scene, preko mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava i Italijanskih instituta za kulturu.

UMETNICI

Martina Beltrami, kantautorka rođena u Rivoliju, učestvuje 2020. godine u poznatom televizijskom talent-šou programu „Amici di Maria De Filippi“. Sa svojim prvim singlom „Luci accese“ dolazi na prvo mesto liste singlova platforme iTunes i ulazi na plej-liste „New Music FridayItalia“ i „Viral 50 Italia“ platforme Spotify. Ova pevačica je jedno od italijanskih zaštitnih lica globalne kampanje „Unlike Any Other“ kompanije Spotify posvećene umetnicima koji pripadaju zajednici LGBTQIA+. Dana 25. marta diskografska kuća Artist First/Fiero Dischi objavljuje „CARA ME”, debi album ove kantautorke iz Torina. Pevačica je 2022. godine prvi put učestvovala na manifestaciji „Sanremo Giovani World Tour“, tokom koje je nastupala u Madridu, Briselu, Beogradu i Tirani.

Fiat 131, pseudonim Alfreda Bruna, umetničko je ime inspirisano automobilom njegovog dede Alfreda, koji je bio svedok i mesto prvih i bezbrojnih avantura uz nezaboravne numere Luča Dale. Nakon brojnih koncerata, između žanrova Indi i R’n’B, prošlog leta Fiat 131 osvojio je prvo mesto na Deejay On Stage, takmičenju Radio Deejay-a. U oktobru objavljuje „Per sentirsi meno soli”, obradu čuvene „Notte prima degli esami” u saradnji sa grupom piazzabologna i karakterističnim vokalom Antonelom Venditijem i ulazi u sve najvažnije Indi editorijal plej-liste na platformi Spotify. Potom učestvuje na festivalu Sanremo Giovani sa numerom „Pupille“ i po drugi put zaredom ulazi u Top 20 na AirPlay listi najemitovanijih italijanskih pesama na radio-stanicama.

Nur Ameli Moki, koja nastupa pod imenom Nur, osamnaestogodišnja je pevačica koja uči pevanje i klavir, a već nekoliko godina posvećena je i pisanju svojih pesama. Ova umetnica koja živi u Urbinu, ćerka je oca Italijana i majke Kirgistanke, te odrasta u dva različita sveta i dve različite kulture, što u njoj razvija bitan spoj u kojem muzika predstavlja jedinu konstantu. Godine 2021. bila je jedna od protagonistkinja Rai serijala „Tu non sai chi sono io“. U martu iste godine objavila je singl „Respiro“, a u maju numeru „A quando“. Trenutno radi na snimanju svog prvog albuma. Pobedila je na takmičenju Area Sanremo sa numerom „Tua Amelie“ i učestvovala u finalu Sanremo Giovani 2022, emitovanom na kanalu Rai Uno 16. decembra 2022.

Manini, pseudonim Alesija Mininija, oduvek je gajio ljubav prema gitari, klaviru i bubnjevima, postavljajući tako temelje svoje karijere producenta i autora. Njegov singl „Senza” odmah ulazi na glavne editorijal plej-liste platforme Spotify, kao i u Top 100 platforme EarOne. Potom objavljuje singlove „Vestito rosso” i „Vaniglia”, uz podršku nacionalnih mreža poput Radio Italia, Radio Zeta, Radio 1, Radio 2 i Radio 105 Indie. U decembru 2021. potpisuje ugovor sa Sony Music Italy i objavljuje singl „Bari NY”, koji emituju neke od najvažnijih nacionalnih mreža, a zatim numere „Irene“ i „Caffè”, objavljene u februaru i julu 2022. godine. U decembru 2022. takmiči se u finalu Sanremo Giovani sa numerom „Mille Porte”, a u 2023. priprema se za svoj novi muzički projekat, najavljen u aprilu singlom „Dicono“.

UMETNIČKA DIREKCIJA

Mauricio Filardo, umetnički direktor internacionalne turneje „Sanremo Giovani World Tour“ od 2019. godine, bio je muzički direktor festivala Sanremo Giovani 2018. i muzički direktor šou programa festivala Sanremo 2019. Takođe je i muzički direktor „Pesme za Evroviziju 2022“, a bavi se i produkcijom, pisanjem aranžmana i komponovanjem muzike za film i televiziju.

POSEBNI GOSTI U BEOGRADU

Jelena Gavrilović je srpska glumica popularna širom Balkana. Ima bogatu karijeru na televiziji, filmu, u pozorištu. Tumači jednu od glavnih uloga u drugoj sezoni popularne američke serije „Predstraža“ („The Outpost“), igra jednu od glavnih ženskih uloga u novom britanskom filmu „Gassed Up“ u produkciji Amazon Prime Video koji će biti prikazan na predstojećem Londonskom filmskom festivalu. Glumila je uz Selmu Hajek u američkom trileru „Everly“, igrala je u RAI Fiction filmu „L'angelo di Sarajevo“ a poznata je i po sinhronizacijama crtanih filmova, od kojih je najpopularnija njena uloga u Diznijevom filmu „Zaleđeno kraljevstvo“ („Frozen“) – Jelena je dala glas za srpsku verziju Elze, a Dizni studio je uvrstio među 25 najboljih glasova za tu ulogu.

Pevačica i kompozitorka Lena Kovačević diplomirala je na prestižnom muzičkom konzervatorijumu u Amsterdamu. Smatra se jednim od najvažnijih muzičara nove generacije. Započela je svoju karijeru 2004. godine, turnejom sa kraljevskim holandskim orkestrom. Nastupala je u brojnim koncertnim dvoranama i jedini je umetnik iz regiona koji je gostovao na BRIT Awards, dodeli britanskih muzičkih nagrada, u Londonu u O2 Areni. Lena Kovačević je deo međunarodne muzičke agencije i produkcijske kuće Pasion Turca, koja je sarađivala i još uvek sarađuje sa brojnim značajnim umetnicima širom sveta kao što su: Lara Fabijan, Mariza, LP, Dulse Ponteš, Lus Kasal, Rendi Kroford, Nil Rodžers, Ornela Vanoni, Pink Martini… Objavila je 4 visoko tiražna albuma za domaće tržište i region, kao i nekoliko singlova za inostrano tržište, među kojima se izdvaja singl „Cafe“. Tumačila je i ulogu pevačice za film „Nije loše biti čovek“, za koji je muziku napisao Bajaga.